Video player inladen...

Vlamingen getuigen over noodweer in Japan: "Ondergelopen steden, weggeveegde huizen en gigantische gaten in de wegen"

Hevig noodweer houdt al drie dagen lelijk huis in het centrum en het westen van Japan. Vooral de streek rond Hiroshima is zwaar getroffen. Enkele Vlamingen zijn in de buurt en zaten een tijdje vast door de overstromingen en aardverschuivingen. "De opvang verloopt prima."

De Vlaming Cedric Gilissen is momenteel op Erasmus in Japan. Hij vertrok vrijdagmorgen op rondreis naar Hiroshima. "'s Avonds zijn we vast komen te zitten in een klein dorpje, dicht bij Hiroshima", vertelt hij aan VRT NWS. "Het dorp was volledig overstroomd, waardoor we naar het plaatselijke opvangcentrum moesten om te overnachten."

Tegen alle waarschuwingen in probeerde Gilissen zaterdagochtend zijn tocht verder te zetten. "Maar dat is niet gelukt", zegt hij. "Onderweg hebben we heel wat dramatische zaken gezien: steden die volledig onder water staan en hele stukken van bergen die zijn weggeschoven. Alles wat er stond, inclusief huizen, is weggeveegd. We zagen ook gaten in de weg, die zo groot waren dat er een auto makkelijk kon invallen. Uiteindelijk zijn we niet uit het dorp geraakt en moesten we nog een tweede nacht in het opvangcentrum blijven."

(Lees voort onder de video.)

Video player inladen...

"Iedereen heeft echt fantastisch voor ons gezorgd in het opvangcentrum", zegt Gilissen. "Samen met enkele anderen hebben we onder meer naar de match van de Rode Duivels tegen Brazilië gekeken. We kregen dekens, eten, drank en zelfs een fles wijn. De meeste mensen die er zaten, waren inwoners. Zij zijn hun huis verloren, maar leken bezorgder over ons dan over zichzelf."

Intussen is Gilissen het dorpje uitgeraakt, al liep dat niet van een leien dakje. "We hebben geluk gehad. Normaal zou het hier nog twee dagen regenen, maar uiteindelijk is het droog gebleven. Eén weg hebben ze hier kunnen vrijmaken. Aangezien iedereen langs daar moest, heeft het dus wel lang geduurd eer we het dorp uit waren."

(Lees voort onder de video.)

Video player inladen...

"Enkel naar buiten voor snel bezoek aan supermarkt"

Alexander Lindemans is op vakantie in Japan. Hij was in de stad Wakayama, ten zuidoosten van Hiroshima, toen het noodweer begon. "Het openbaar vervoer lag er zo goed als stil. De hogesnelheidstreinen - die toch alomtegenwoordig zijn in Japan - reden niet meer in een groot deel van het land en ook veel lokale treinen lagen stil. Dat kwam vooral door de modderstromen, waardoor de sporen geblokkeerd waren."

Veel Japanners spreken van een uitzonderlijke situatie, dit hebben ze nog niet meegemaakt

"De mensen kwamen wel nog buiten, maar alleen voor een kort tripje naar de supermarkt. Gaan werken zat er de voorbije dagen niet meer in", zegt hij. "Veel Japanners spreken echt wel van een uitzonderlijke situatie. De afgelopen drie dagen heeft het hier continu geregend. Dat hebben ze hier nog niet meegemaakt."

"Met veel moeite kunnen vertrekken"

Steven Stevens was tot gisteren in Hiroshima. "Met veel moeite zijn we kunnen vertrekken", zegt hij. "Alle treinen waren geblokkeerd en de luchthaven was niet bereikbaar met de auto. Na meer dan zes uur wachten hebben we gisteravond dan toch een trein kunnen nemen."

"De mensen doen hier echt al het mogelijke om iedereen te helpen, ook al hebben ze vaak geen informatie. Alles wordt ook zeer goed gecontroleerd. Er vertrok gisteren geen enkele trein vooraleer alle sporen gecontroleerd waren."

(Lees voort onder de foto's.)

"Regen heeft hier ook lelijk huisgehouden"

Hänsel Van Boxstael is als uitwisselingsstudent in Kobe, ten oosten van Hiroshima. "Ook hier heeft de regen lelijk huisgehouden", zegt hij. "Er zijn ook grondverzakkingen geweest, maar zeker niet van het kaliber van wat in Hiroshima heeft plaatsgevonden. Ook op een campus van de universiteit was er een grondverzakking. De lessen werden vrijdag afgelast."

Video player inladen...

Meest gelezen