Video player inladen...

Reddingsactie om Thaise voetballertjes uit grot te halen, is begonnen

In het noorden van Thailand is een grote reddingsactie begonnen om de 12 jonge voetballers en hun coach uit een ondergelopen grot te halen. Dat heeft het hoofd van het reddingteam bekendgemaakt. De omgeving van de grot is ontruimd. 

Een team van 13 internationale en 5 Thaise duikers is de grot binnengegaan om 10 uur lokale tijd (5 uur vanmorgen bij ons). Het zal minstens 11 uur duren voor de snelste groep de uitgang van de grot kan bereiken met geredde kinderen. Dat is dus om 16 uur onze tijd. De hele reddingsactie zou dagen kunnen duren.

De jongens en hun trainer zitten al meer dan twee weken vast in de grot. De voorbije uren waren al artsen van het Thaise leger aangekomen in de omgeving. En de meer dan 1.000 journalisten moesten het gebied rond de grot verlaten om plaats te maken.

Waterniveau voorlopig laag

De jongens worden in groepjes (het eerste van 4 en dan 3 keer een groepje van 3) uit de grot gehaald, met 2 reddingswerkers per jongen. De voetbalcoach zal deel uitmaken van het laatste groepje. De voorbije twee weken is volop water uit de grot gepompt om het waterpeil zoveel mogelijk te laten zakken. Maar de kinderen zullen wel degelijk zelf moeten duiken. Daarvoor zijn speciale duikmaskers voor kinderen overgevlogen uit Italië. Meer details daarover hier.

Volgens de voormalige gouverneur van de provincie Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn, is het eerste deel van de grot - de eerste 1,5 km vanaf de ingang - niet volledig droog, maar wel "te bewandelen". "Gisteren stond het water op het laagste niveau tot dusver."

Naar verluidt is het eerste deel van de tocht voor de jongens het meest complex, met smalle doorgangen en mogelijk plekken waar ze moeten duiken. Onderweg zouden de voetballertjes kunnen rusten op een plaats die de reddingswerkers tot dusver gebruikten als basiskamp.

AFP or licensors

Tegen de klok

De reddingsteams zeiden volledig klaar te zijn voor de operatie. De voorbije drie à vier dagen is er gerepeteerd met echte kinderen, onder meer om de juiste positie van de duikfles te bepalen. Ook de 12 jongens en hun coach hebben laten weten de terugtocht helemaal te zien zitten. Dokters hebben hen medisch fit bevonden voor de tocht.

In het Chiang Rai Prachanukroh-hospitaal, op zo'n 60 kilometer van de grot, staan dokters en verplegend personeel intussen paraat om de jongens op te vangen.

De hulpverleners racen tegen de klok in Thailand. Het is momenteel aan het regenen in het gebied. De vrees is dat er meer felle regens en storm aankomen waardoor het water opnieuw in sneltempo zou stijgen.

De 12 voetballers, die tussen 11 en 16 jaar zijn, en hun 25-jarige trainer besloten op 23 juni na een voetbaltraining naar de grot Tham Luang te gaan. Ze raakten er ingesloten door het stijgende water. Uiteindelijk slaagden duikers er maandagavond in om de groep voor het eerst te bereiken.

AFP or licensors
Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen