Video player inladen...

Incidentloze Rock Werchter, maar door hitte wel 40 procent meer interventies van het Rode Kruis

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft door de hitte 30 tot 40 procent meer interventies uitgevoerd op Rock Werchter dan tijdens een koelere editie. Organisator Herman Schueremans kijkt tevreden terug op een festival dat verder zonder grote incidenten is verlopen. Volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben de controles en veiligheidsmaatregelen goed gewerkt

Het Rode Kruis heeft deze editie van Rock Werchter de handen vol. Door het warme weer hebben ze opvallend meer festivalgangers moeten helpen dan andere jaren. "In vergelijking met andere jaren zien we een stijging van 30 à 40 procent", zegt Mario Huyskens van het Rode Kruis Vlaanderen aan VRT NWS. "Dat is vooral door de warmte van de afgelopen dagen en de zon die voortdurend is blijven schijnen."

In vergelijking met andere jaren zien we een stijging van 30 à 40 procent

Mario Huyskens, Rode Kruis Vlaanderen

Het hoge aantal verzorgingen was volgens Huyskens moeilijk te vermijden. "Zowel door ons als door de organisatie zijn de algemene festivaltips verspreid: smeer u in, draag een petje, bescherm u tegen de zon en drink voldoende water."

Iets soortgelijks is te horen bij organisator Herman Schueremans. "Iedereen die naar Werchter komt en wat nadenkt, zet een petje op en smeert zich in", zegt hij. "Iedereen moet ook zelf wat verantwoordelijkheid op zich nemen."

Op het strand aan zee is ook geen schaduw

Herman Schueremans, organisator Rock Werchter

Schueremans erkent dat er weinig schaduw is op het terrein, "maar op het strand aan de zee is ook geen schaduw". "We hebben geanticipeerd door gratis zonnecrème uit te delen", voegt de organisator er nog aan toe. Hij blikt verder tevreden terug op Rock Werchter 2018. "Er hing een fantastische zomerse sfeer. Festivals worden in de zomer georganiseerd, wel nu hadden we echt zomer."

Lees verder onder de video

Video player inladen...

Muzikaal kwam volgens Schueremans jong en oud aan zijn trekken. "Er is een hoop vernieuwing doorgevoerd in de muziek", zegt hij daarover. "Op muziek staat geen leeftijd, maar muziek verenigt mensen wel en dat is het belangrijkste." 

Geen grote incidenten

Grote incidenten zijn er niet geweest op het festival. Gisteren moest de politie twee keer op een camping optreden wegens nachtlawaai, maar verder hebben de ordediensten weinig werk. De veiligheidsmaatregelen en controles hebben goed gewerkt, aldus minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Lees verder onder de foto

Verschillende festivalgangers geven aan dat ze het gevoel hebben dat de controles aan de ingang en de veiligheidsmaatregelen minder streng zijn dan de afgelopen jaren het geval was. Sinds januari is het dreigingsniveau in ons land gedaald van 3 naar 2. Jambon ontkent dat de controles nu lakser zijn dan tijdens de vorige edities.

Lees verder onder de video

Video player inladen...

"Er wordt zelfs wat meer privébewaking ingezet nu", zegt de minister daarover. "De nieuwe maatregelen die we na de aanslagen hebben genomen zijn nu 2 à 3 jaar later routine geworden. Er is zeker geen stap achteruitgezet wat veiligheid betreft." Het gaat om perceptie, aldus Jambon. "De mensen zijn er meer aan gewoon geraakt."

De nieuwe maatregelen die we na de aanslagen hebben genomen zijn nu 2 à 3 jaar later routine geworden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, N-VA

Wie op een festival als Rock Werchter wil werken wordt overigens eerst grondig gescreend. "Die medewerkers komen natuurlijk backstage en leveranciers brengen soms ook gevaarlijke spullen -zoals gasflessen- naar binnen", zegt Jambon. "Die mensen moeten dus goed gescreend worden, zodat daar niets fout kan lopen."

Meest gelezen