AP

Vrouw van Roman Polanski weigert plek in Oscarcomité

De Franse actrice Emmanuelle Seigner heeft de uitnodiging om deel uit te maken van de Academy, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, afgewezen. In een open brief noemt ze de organisatie "hypocriet" omdat eerder dit jaar haar man Roman Polanski geschorst werd.

"Onuitstaanbaar hypocriet" zo omschrijft de Franse actrice Emmanuelle Seigner de uitnodiging om deel uit te gaan maken van de Academy. De organisatie wijst elk jaar de winnaars van de Oscars aan. Haar man Roman Polanski werd in mei nog uit de Academy gezet na aanklachten van seksueel misbruik. 

Seigner was een van de 928 artiesten die uitgenodigd werden om deel uit te maken van de Academy met het oog de diversiteit te vergroten. In een open brief, gepubliceerd in de Franse krant "Le Journal du Dimanche" liet ze weten niet in te gaan op de uitnodiging.

Ze schrijft dat het hypocriet was om Polanski uit de Academy te zetten aangezien alles al bekend was: "Ze dachten zeker dat ik geen ruggengraat heb en dat ik een actrice ben die graag hoger wil komen en dat ik daardoor wel even wil vergeten dat ik al 29 jaar getrouwd ben met een van de beste regisseurs ter wereld" aldus de actrice. 

"Ik ben altijd een feministe geweest. Maar hoe kan ik negeren dat een paar weken geleden de Academy mijn man, Roman Polanski, weggestuurd heeft in een poging de tijdsgeest tevreden te stellen. Dezelfde Academy die hem in 2002 beloonde met een Oscar voor The Pianist! Een vreemd geval van geheugenverlies!” gaat Seigner verder. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Roman Polanski pleitte in 1977 in Californië schuldig aan onwettige geslachtsgemeenschap met een 13-jarig meisje, maar vluchtte in 1978 naar Europa voor het vonnis werd uitgesproken. Weliswaar hield dat de Academy niet tegen om hem in 2002 de Oscar voor beste regie toe te kennen voor zijn film "The pianist". 

Meest gelezen