15.000 supporters kunnen in Gent halve finale bekijken op Sint-Pietersplein. Met dank aan Björk

Gentenaars zullen nu toch in hun stad de Rode Duivels kunnen volgen op een groot scherm. Met dank aan de IJslandse zangeres Björk. De match tegen Frankrijk zal dinsdag gevolgd kunnen worden op een groot scherm op het Sint-Pietersplein, de plaats waar Björk de dag erna zal optreden.

Het WK voetbal zal dan toch op groot scherm te zien zijn in Gent. Nu België voor het eerst in meer dan 30 jaar nog eens in de halve finale staat, kan de voetbalminnende Gentenaar dinsdag op het Sint-Pietersplein gratis gaan kijken naar Frankrijk-België.

Eindelijk zullen heel wat Gentenaars zeggen. Overal in Vlaanderen staan grote schermen opgesteld, vanaf wedstrijd één van de Rode Duivels op het WK. Gent bleef achter. Gentenaars konden wel naar de wedstrijden gaan kijken in het Kuipke, maar dat was betalend, trok te weinig volk en het initiatief werd stopgezet na de wedstrijd tegen Engeland.

De Stad Gent besliste aanvankelijk om geen WK-matchen op groot scherm te laten plaatsvinden op het openbaar domein, omdat dat een te grote belasting is voor het Gentse politiekorps. De Gentse flikken staan al massaal paraat voor de komende Gentse Feesten, de NAVO-top van deze week in Brussel en de steun de voorbije weken in de gevangenissen.

Nu België dinsdag de halve finale speelt, een dag voor het concert van de IJslandse zangeres Björk op het Sint-Pietersplein, slaan de Stad en de organisator van het optreden van Björk de handen in mekaar om te zorgen voor een gigantisch volksfeest.

De Stad biedt het voetbalfeest gratis aan. De schermen en installatie voor het concert van Björk kunnen een dag vroeger dan voorzien worden gebruikt. De wedstrijd wordt in hoge kwaliteit op 3 super schermen uitgezonden, waarvan één gigantisch scherm van 12 op 6 meter, de nieuwste generatie technologie in wereldprimeur in Gent. Voor en na de match zal een DJ de sfeer verzorgen.

De deuren gaan open om 18 uur, de match start om 20 uur en het event eindigt om 24 uur. Er is plaats voor 15.000 voetballiefhebbers. De ingang tot de fanzone bevindt zich aan het Sint-Amandplein. Eens de limiet van 15.000 supporters is bereikt, worden geen extra fans toegelaten. Bengaals vuur, eigen drank en rugzakken zijn niet toegelaten en er is een glasverbod.

Ook de Gentse Feesten die dit weekend starten, gaan volop mee met de voetbal-vibe en verschillende pleinen zullen ook de kleine finale (zaterdag 16 uur) of de grote finale (zondag 17 uur) uitzenden, afhankelijk van het resultaat van de Rode Duivels in de wedstrijd tegen Frankrijk.

Meest gelezen