Videospeler inladen...

Chaos in Britse politiek: wat zijn de gevolgen voor brexit én regering-May? Vijf vragen en antwoorden

De Britse politiek verkeert in crisis, na het vertrek van brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Waarom hebben ze die stap gezet en wat zijn de gevolgen voor de regering van eerste minister Theresa May? VRT NWS-journalisten en Groot-Brittannië-kenners Ivan Ollevier en Willem Van Mullem geven meer uitleg over de situatie.

1. Waarom nemen Davis en Johnson ontslag?

Zowel Davis als Johnson hebben enkele uren na elkaar ontslag genomen uit onvrede met het nieuwe brexit-voorstel van May. “Afgelopen weekend formuleerde de regering een voorstel over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat voorstel is volgens Davis en Johnson niet hard genoeg”, duidt Ollevier. 

"Voor Davis geven we te veel toe aan de EU. Hij had het niet zozeer tegen May als persoon, maar hij vond het voorstel veel te soft. Johnson is scherper. Hij schrijft in zijn ontslagbrief aan May dat de brexit een kans was richting hoop en dat die brexit-droom nu aan het sterven is”, licht Van Mullem toe. 

Het voorstel over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is volgens Davis en Johnson niet hard genoeg

Ivan Ollevier

Het vertrek van Davis en Johnson veroorzaakt dus grote chaos. “De Britse politiek is hopeloos verdeeld in twee kampen, die elk een eigen visie hebben op de brexit en hoe die tot stand moet komen. Elk compromis is ver te zoeken”, zegt Ollevier.

2. Wat zijn de gevolgen voor de brexit-onderhandelingen?

Het ontslag van deze twee politici heeft ook gevolgen voor de brexit-onderhandelingen. 

“Het is chaos en niemand weet hoe het verder moet. May had een voorstel geformuleerd waarmee ze dacht naar de EU te kunnen stappen. Het heeft twee jaar geduurd om tot dit compromisvoorstel te komen, maar het heeft slechts twee dagen geduurd voor het een pijnlijke dood stierf”, weet Ollevier. 

Het is chaos en niemand weet hoe het verder moet

Ivan Ollevier
Videospeler inladen...

3. Wat gaat Johnson nu doen?

Als sinds het aantreden van May wordt gezegd dat Johnson aast op haar functie als premier en leider van de Britse Conservatieven. De kans bestaat dat hij die nu zal grijpen.  

Volgens Ollevier was Johnson een luis in de pels. "Toen Johnson in de regering zat, was hij onschadelijk. Maar nu hij uit de regering is gestapt kan hij omgeremd kritiek geven en daar zal hij vanavond ongetwijfeld mee beginnen", vertelt Ollevier.

4. Wat gaat er nu gebeuren?

Vanavond ziet May de parlementsleden van de Conservatieve Partij en wordt er beslist of ze nog voldoende steun van hen geniet. “May zal uitleg moeten geven over haar voorstel en er zal ongetwijfeld veel kritiek volgen. Als het haar niet lukt om hen te overtuigen, zal er een leiderschapsverkiezing komen", zegt Ollevier. 

"Vermoedelijk zal Johnson May uitdagen en als May die verkiezing verliest, wordt Johnson de nieuwe Britse premier. Een premier die vindt dat het Verenigd Koninkrijk alle banden met de EU moet doorknippen. Een harde brexit dus”, gaat Ollevier verder. 

Vermoedelijk zal Johnson May uitdagen voor een leiderschapsverkiezing, als ze die verliest wordt Johnson de nieuwe premier

Het gaat dus niet enkel over het brexit-voorstel, maar ook over de leiding van de Conservatieve Partij. Toch gaat May uitdagen voor een leiderschapsverkiezing niet zomaar.

“Het is een lange procedure binnen die partij. Er moet een comité voor samenkomen en ze moeten 48 brieven van parlementsleden verzamelen waarin staat dat ze geen vertrouwen meer hebben in May. Daarna wordt het comité opnieuw samengeroepen en moeten ze ook nog eens een meerderheid hebben van alle parlementsleden van die fractie tegen May. Dat is dus nog een hele lange weg”, duidt Van Mullem. 

Videospeler inladen...

5. Zal May deze politieke chaos overleven?

“Het comité gaat er, volgens de Britse media, niet vanuit dat er zo’n leiderschapsverkiezing komt. Ze veronderstellen dat ze ofwel niet aan die 48 brieven komen, ofwel dat May haar Brexit-voorstel goed zal beargumenteren en op die manier de meerderheid van haar partij opnieuw achter zich zal scharen”, besluit Van Mullem. 

Het comité gaat er niet vanuit dat er zo’n leiderschapsverkiezing komt

Willem Van Mullem

De komende uren zijn dus cruciaal voor May. Maar het is niet de eerste keer dat ze in nauwe schoenen komt te staan. En tot nu heeft ze het telkens overleefd.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen