Videospeler inladen...

De Rode Duivels, Trump en een spoorstaking: 3 redenen waarom u dit beter leest voor u straks de deur uitgaat

Vanochtend begint een 48 urenstaking bij het spoor, vanavond rept een groot deel van België zich roodgehuld naar een groot scherm in de buurt en strijken Trump en co neer voor een tweedaagse NAVO-top. Redenen genoeg om uw routeplanners extra goed in de gaten te houden. Wij waarschuwen bij deze waar we kunnen.

Spoorstaking

De Onafhankelijke Vakbond voor het Spoorwegpersoneel (OVS) legt vanaf 3 uur voor 48 uur het werk neer. De vakbond is niet tevreden met de manier waarop hun beroep zou worden geherwaardeerd.

Net als bij de vorige staking een goeie week geleden geldt de minimale dienstverlening. De hinder voor de reizigers zal dus groot zijn, maar volgens de NMBS zou 1 op de 3 treinen uitrijden. De vakbond zelf laat ons weten dat dat aantal niet gehaald zal worden.

Als de vorige staking een leidraad is, betekent dat dat de treinen die aangekondigd worden, ook effectief zullen rijden. De reiziger moet er wel rekening mee houden dat er wellicht geen extra piekuurtreinen zullen rijden, maar dat is tijdens de zomermaanden sowieso niet het geval.

Wie naar de kust wil, kan beter op zoek naar alternatieven. De auto is een optie, maar hou wel rekening met wat extra verkeer, want heel wat treinreizigers zullen hun heil zoeken op de weg. Wie bij de trein zweert, kan best de NMBS-app niet te ver weg leggen.

"Er zullen aanzienlijk minder treinen rijden, check uw routeplanner"

Videospeler inladen...

Rode Duivels

Vanavond spelen de Rode Duivels om 20 uur hun halve finale op het WK Voetbal tegen Frankrijk. U houdt er dus best rekening mee dat de avondspits wat vroeger zal beginnen, met een extra piek tussen 18 uur en 19 uur.  

In heel wat steden staan er grote schermen opgesteld om de match te kunnen volgen. Daar komen duizenden kijklustigen op af. Het openbaar vervoer is in dit geval dus geen slecht idee. Hou dus wel rekening met de treinstaking die dan nog bezig is. De bus of de tram hebben dus de voorkeur.

Gaat u richting het centrum van Gent? Weet dan dat er in Gent voor het eerst dit WK ook een groot scherm staat, op het Sint-Pietersplein. Daar kunnen zo'n 15.000 mensen samenkomen. In Brussel is dat dan weer uitgesloten, daar zijn uitzendingen op grote schermen verboden.

NAVO-top

Woensdag en donderdag is het dan tijd voor de NAVO-top in Brussel. Een horde staats- en regeringsleiders komen naar onze hoofdstad. Vanavond landt bijvoorbeeld Donald Trump en zijn gevolg. Dat betekent afgesloten wegen en tunnels en zelfs tijdelijk de versperring van de snelweg voor een escorte.

Het advies van onze verkeersman Hajo Beeckman is duidelijk: vermijd het oosten van Brussel, met name de ruime omgeving van de Europese Wijk en de NAVO in Evere of nog: "Een ideale tweedaagse voor thuis- of telewerk."

Op 11 en 12 juli is er dus een hele resem straten afgezet. De tunnels in Brussel zijn normaal gezien open, maar ze kunnen wel tijdelijk (een kwartier ongeveer) dichtgaan als pakweg Trump en Melania moeten passeren. Hetzelfde geldt voor de route van de luchthaven naar de hoofdstad.

Voor een gedetailleerd beeld kunt u terecht op de site van de politie. Houd ook het twitterkanaal van de politie in de gaten voor live updates.

Meest gelezen