Video player inladen ...

Nog 1.000 achtergebleven koffers op Brussels Airport, "maar geen recht op compensatie" 

Op de luchthaven in Zaventem staan nog zowat 1.000 koffers die waren achtergebleven na een defect aan een transportband afgelopen zaterdag. Getroffen reizigers hebben geen recht op een compensatie omdat het gaat over een geval van overmacht.

Brussels Airport zit ermee verveeld, maar ze staan er nog: zowat 1.000 koffers die zijn achtergebleven na vluchten van afgelopen zaterdag. De tijdelijke opslagplaats is Hal 2, de vroegere vertrekhal, stockeert er enkele tientallen. Die blijken van bagageafhandelaar Swissport te zijn.

Maar wat blijkt vandaag? Dat er in de bagageruimtes van Aviapartner, een andere afhandelaar van koffers en bagege, verderop in het gebouw, nog veel méér weeskoffers staan te wachten.  Wat het totaal de hoogte injaagt en doet stijgen naar goed duizend (en blijkbaar waren het er in eerste instantie 3.000) stuks.

"Zo snel mogelijk koffers terug bezorgen"

"We doen er alles aan om de koffers te bezorgen waar ze horen te zijn. Vandaag zal dat niet helemaal lukken. We hopen 70 procent van de koffers weg te krijgen. De rest is dan voor morgen", zegt Nathalie Pierard van Brussels Airport.

"Het is afhankelijk van de bestemming. We hebben bestemmingen waar we dagelijks meerdere keren op vliegen, anderen waar we slechts een paar keer week naar toe vliegen" vertelt Pierard. Hoeveel de hele operatie de luchtvaartmaatschappijen zal kosten, is voorlopig nog niet duidelijk. "We kunnen daarop onmogelijk een bedrag opkleven."

Geen recht op compensatie

Brussels Airlines, dat enkele honderden koffers moet terugbezorgen, laat  weten dat getroffen reizigers geen recht hebben op een compensatie. "Het gaat over een geval van overmacht" besluit de woordvoerster. Door een overmacht, bijvoorbeeld bij een wilde staking, storm of bosbrand, zijn luchtvaartmaatschappijen niet verplicht om een compensatie aan te bieden. 

TUI, waar enkele honderden klanten hun koffers niet terecht kwamen, gaat wel compenseren, op basis van aankoopbewijzen tot 60 euro per koffer.