Erdogan stelt nieuwe en kleinere regering voor, Oktay vicepresident

Een paar uur nadat hij ingezworen was als nieuwe president heeft Recep Tayyip Erdogan zijn nieuwe regering voorgesteld. Daarin zetelen zestien ministers, volgens het nieuwsagentschap Anadolu tien minder als tevoren. De belangrijkste ministerposten blijven in dezelfde handen. Erdogan kiest voor vertrouwelingen en familieleden.

Als eerste vicepresident benoemde Erdogan Fuat Oktay, gewezen staatssecretaris en adviseur van de voormalige minister-president Binali Yildirim. In het nieuwe presidentiële systeem is de functie van minister-president afgeschaft.

Mevlüt Cavusoglu blijft minister van Buitenlandse Zaken, Abdülhamit Gül wordt justitieminister. Süleyman Soylu blijft op post als minister van Binnenlandse Zaken. Nieuw is Erdogans schoonzoon Berat Albayrak als minister van Financiën. Minister van Defensie wordt de stafchef van de strijdkrachten, Hulusi Akar. In het nieuwe presidentiële systeem, dat de president meer macht geeft, kan Erdogan de ministers zonder toestemming van het parlement benoemen. Enkele ministeries werden versmolten, zei Erdogan. Volgens mediaberichten is dat het geval voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat samenging met het ministerie voor Europese Aangelegenheden. Verschillende ministeries die actief zijn rond Economie en Handel zijn nu één groot ministerie van Handel geworden.

Meest gelezen