Ethiopië en Eritrea tekenen vredesakkoord na 20 jaar durend conflict

In Asmara, de hoofdstad van Eritrea, hebben de leiders van Ethiopië en Eritrea een vredesakkoord ondertekend. Het is een historische dag voor beide Afrikaanse landen want met dit akkoord komt er officieel een einde aan twintig jaar oorlog. 

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de president van Eritrea Isaias Afwerki maken een einde aan het twintig jaar durende grensconflict en gaan de diplomatieke banden en handelsrelaties opnieuw herstellen. Beide leiders ondertekenden vandaag het akkoord en kwamen onder meer overeen om ambassades te openen in hun respectievelijke hoofdsteden, de vluchten tussen beide landen te hervatten en de havenfaciliteiten in Eritrea opnieuw samen te gebruiken.

Ook de Eritrese minister van Informatie schreef over het herstellen van de relaties op Twitter. 

De luchtvaartmaatschappij van Ethiopië, zal volgende week al vluchten hervatten naar Asmara, dat meldt het staatspersbureau van Ethiopië. Ook televisiezender Fana heeft het nieuws op Twitter gemeld. 

De premier van Ethiopië vloog gisteren voor een tweedaags bezoek naar Eritrea. Hij werd er warm verwelkomd door de president. Ze lachten en omhelsden elkaar. De ontmoeting leverde vreugdevolle beelden op, beelden die maanden geleden nog ondenkbaar waren. 

Ondertussen is er een einde gekomen aan het bezoek en is de permier terug naar Ethiopië vertrokken. 

Hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed

Verschillende Ethiopiërs hebben ondertussen hun opwinding ook geuit op sociale media. Ze veranderden hun profielfoto's in een foto van de ontmoeting van Ethiopische en Eritrese leider. 

Sinds het aantreden van de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed in april beloofde hij zich neer te leggen bij de beslissing van een internationale arbitragecommissie over het omstreden gebied Badme. Het gebied werd in 2002 officieel toegewezen aan Eritrea, maar Ethiopië weigerde die beslissing al die tijd te aanvaarden.

Meest gelezen