thehiddenflag.org

"The Hidden Flag", of hoe toon je een regenboogvlag met voetbalshirts?

In Rusland kan je opgepakt worden als je de regenboogvlag, het symbool van holebi's en transgenders, in het openbaar toont. Hoe kan je dan als holebi- en transgenderorganisatie een statement maken nu Rusland door het WK Voetbal volop in de internationale aandacht staat? Daar bestaan creatieve oplossingen voor...

In 1978 ontwierp Gilbert Baker de regenboogvlag, als een symbool voor holebi's en transgenders ("LGTB"). Holebi's en transgenders hebben 40 jaar later nog lang niet overal dezelfde rechten, in sommige landen is zelfs de regenboogvlag verboden. Onder meer in Rusland, waar nu het WK Voetbal gehouden wordt.

De Federaçion Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales (FELGTB), een koepelorganisatie van Spaanstalige holebi- en transgenderverenigingen, kwam met een opmerkelijk initiatief om tóch de regenboogkleuren te laten zien in Rusland. Op "onschuldige" en geheel onverdachte wijze: zonder vlag, maar met voetbalshirts.

Onder de noemer "The Hidden Flag" bracht de FELGTB zes activisten voor holebi- en transgenderrechten uit verschillende landen samen in Rusland.  Uit Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia. Niet toevallig die landen en ook niet toevallig die volgorde. Als je hun nationale voetbalshirts naast elkaar zet, krijg je de regenboogvlag: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars (roodblauw).

De zes activisten zijn door Rusland getrokken en poseerden op verschillende plaatsen als de regenboogvlag, "voor een strijd die nooit onderdrukt zal worden." Hieronder een kleine impressie, meer foto's en informatie vind je op de website thehiddenflag.org.

thehiddenflag.org
thehiddenflag.org

Meest gelezen