Hoesten en snotteren in volle zomer. Dokter Dirk Devroey: “Beter rijden met een cabriolet dan met airco”

Het is volle zomer, maar toch lopen heel wat mensen te hoesten en te snotteren alsof ze snipverkouden zijn. Het is geen zomergriep, ook geen verkoudheid. Pollen, stuifmeel, airco en minder zuurstof zijn volgens dokter Dirk Devroey de boosdoeners.

Iedereen kent vandaag wel iemand die er last van heeft: hoesten, pijnlijke en geïrriteerde keel, slijm… Het zijn symptomen die doen denken aan griep of verkoudheid. “Maar een verkoudheid is het niet” zegt dokter Dirk Devroey, hoofd van de huisartsenopleiding VUB. Een verkoudheid wordt veelal veroorzaakt door een virus, maar nu spelen er andere factoren mee.

“Door het droge weer zit er veel stof in de lucht”, zegt dokter Devroey, “en onze slijmvliezen reageren daar op.” Maar hij ziet nog twee andere pijnpunten. “Wie gevoelig is voor allergieën, heeft het vandaag lastig. De wind blijft stuifmeel verspreiden en door het droge weer kunnen grassen pollen verspreiden.”

Ander pijnpunt is voor dokter Devroey rijden of werken met airco. “Je kan beter rijden met een open dak, een cabriolet, dan met een airco”, zegt Devroey. “”Airco's zijn nefast. Het zijn prikkels die verkoudheid uitlokken, maar het is voor alle duidelijkheid geen verkoudheid.”

Geen verkoudheid, geen ziekte. Daarom is er niet zo veel aan te doen. Rusten en uitzieken. Maar mensen lopen wel rond met een algemeen gevoel van vermoeidheid, uitputting. “Mensen zijn inderdaad sneller uitgeput”, zegt dokter Devroey. “Er is minder zuurstof. Het geeft een gevoel van op 2.000 of 3.000 meter hoogte te zitten. Het kost ons lichaam allemaal meer energie om goed te functioneren.” Niet alleen de natuur snakt naar wat verkoeling, wat regen.

Meest gelezen