archieffoto Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hof van beroep beveelt vrijlating van Braziliaanse ex-president Lula

De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld werd, zal voorlopig vrijgelaten worden. Dit heeft een federale rechter beslist. Volgens de rechter is er geen grond om Lula vast te houden terwijl hij wacht op de behandeling van zijn zaak in beroep.

Daarmee willigde de rechter in kort geding een verzoek in van verscheidene parlementsleden van Lula's linkse Arbeiderspartij. Hij komt mogelijk de komende uren vrij.

Lula, die president was van 2003 tot 2011, zit sinds 7 april in de gevangenis. Hij werd in juli 2017 tot ruim twaalf jaar cel veroordeeld voor corruptie in verband met het overheidsbedrijf Petrobras. Hij zou een luxeappartement in een badplaats in het zuiden van Brazilië als steekpenning aanvaard hebben van OAS, een bouwonderneming die contracten bij Petrobras wou krijgen. Lula heeft de beschuldiging altijd ontkend.