AP2010

Inlichtingendiensten screenen Facebook en Twitter op terreur met krachtige zoekrobot

De inlichtingendiensten van ons land hebben binnenkort een krachtige zoekrobot om sociale media te screenen op sporen van terreurdreiging of radicalisering. Dat schrijft De Standaard. Het softwareprogramma kan gericht speuren op onder meer Facebook en Twitter en daaruit belangrijke informatie filteren. 

Eind augustus 2016 keurde de ministerraad de aankoop van de software goed, en binnen enkele weken is het eindelijk zover: dan kunnen onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten gebruikmaken van een nieuwe tool om te speuren op sociale media. Het programma wordt de komende weken in verschillende fasen opgestart. 

Hoe werkt het? De geautomatiseerde tool verzamelt gericht online gegevens aan de hand van algoritmes en verwerkt die vervolgens. Het gaat dan onder meer om sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram, maar ook om websites. De online zoekacties kaderen voornamelijk in terreurdossiers, maar het kan ook gaan om een spionagezaak.

Bijvoorbeeld: we zoeken gedurende een week op Facebook naar informatie over de opeising van een aanslag

Ingrid Van Daele, woordvoerder van Staatsveiligheid

"We kunnen de tijd instellen, waar we op zoek gaan en wat we zoeken," zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerder van Staatsveiligheid. "Bijvoorbeeld: we zoeken gedurende een week op Facebook naar informatie over de opeising van een aanslag."

Het kostenplaatje? Ongeveer 20 miljoen euro. Daarbij is ook het onderhoud van de zoekrobot gerekend. Voor die prijs kunnen drie diensten met de tool aan de slag gaan: de Staatsveiligheid, de inlichtingendienst van het leger (ADIV) en de federale politie. 

Meest gelezen