Instagram/Maedeh Hozhabri

Iraanse tiener opgepakt voor dansfilmpjes op Instagram

In Iran is een jonge tiener opgepakt nadat ze filmpjes van zichzelf had gepost op sociale media waarop ze danst op westerse en Iraanse muziek, zonder hoofddoek. Als steunbetuiging posten andere Iraniërs berichtjes en filmpjes van zichzelf waarin ze in het openbaar dansen.

Maedeh Hozhabri is 18 jaar en een populaire "Instagrammer" in Iran. Haar account, waarop ze vooral filmpjes post van zichzelf waarop ze danst, wordt door tienduizenden mensen gevolgd. Hojabri heeft er intussen een 300-tal filmpjes op gepost, waarin ze danst op ofwel westerse ofwel Iraanse muziek. Wat nog meer opvalt: ze draagt geen hoofddoek.

In Iran moeten vrouwen zich aan allerlei kledijvoorschriften houden, zo is het dragen van een hoofddoek in het openbaar verplicht. Ook wat dansen betreft gelden er afspraken: dat mag niet in het openbaar en waar mannen bij zijn, behalve als het gaat om rechtstreekse familie. Twee dingen waar Hozhabri zich niet aan hield en dat hebben ook de autoriteiten gezien. De tiener is opgepakt.

Vorige vrijdag verscheen ze op de Iraanse staatstelevisie. Ze gaf erin toe dat ze morele normen overschreed en zegt dat dat niet haar bedoeling was, dat ze alleen maar meer volgers wilde aantrekken. Het is niet duidelijk of ze haar verklaring onder druk afgelegd heeft.

Sociale media sterk aan banden gelegd

Verschillende Iraniërs hebben op hun sociale media zelf berichten en dansvideo's gepost om Hozhabri te steunen. Volgens sommige bronnen zijn de voorbije weken nog drie andere mensen opgepakt voor hun dans- en andere video's op sociale media.

Het is niet de eerste keer dat jonge Iraniërs in de problemen komen door wat ze op sociale media zetten. In 2014 werden heel wat tieners opgepakt omdat ze filmpjes hadden gepost waarin ze dansten op "Happy" van Pharrell Williams. Zes van die dansers werden veroordeeld tot celstraffen.

In Iran is de toegang tot sociale media zoals Facebook, Twitter en YouTube overigens geblokkeerd, maar veel mensen slagen er via allerlei digitale  omwegen in om die toch te gebruiken.