Videospeler inladen...

Advocaat juwelier Oostakker: "Hij handelde uit wettige zelfverdediging" 

De juwelier uit Oostakker die eergisteren een overvaller neerschoot is in verdenking gesteld voor doodslag, maar hij wou de overvaller niet doodschieten. "Hij handelde uit wettige zelfverdediging", zegt  zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. 

Om iets voor 12 uur zaterdagmiddag overvielen twee mannen een juwelier in Oostakker.  Op dat moment waren de juwelier, zijn zus en hun bejaarde vader van 88 in de winkel aanwezig. Ze moesten alledrie op de grond gaan liggen, de overvallers sloegen en schopten hen, en ze werden bedreigd met vuurwapens, ondermeer met een kalasjnikov.  De juwelier en zijn zus hadden de indruk dat hun vader een beroerte kreeg.

Toen de overvallers er vandoor gingen met de juwelen leken ze even te treuzelen in de inkomhal. De juwelier dacht dat ze zouden terugkomen en haalde zijn wapen. Hij volgde de vluchtende overvallers en toen hij een van hen "Tirez!" (Frans voor "Schiet!", nvdr.) hoorde roepen, haalde de juwelier de trekker over. Hij dacht dat hij in de richting van de motorfiets vuurde, maar hij raakte een overvaller. De man viel van de motorfiets en stierf. 

Wettige zelfverdediging of niet?

Je zaak fysiek verdedigen mag alleen bij een aanval tegen personen.  Het mag niet om je goederen te verdedigen. En de verdediging moet plaatsvinden voor of tijdens de aanval, niet erna. Een vluchtende overvaller in de rug schieten kan dus moeilijk als wettige zelfverdediging worden gezien.

Maar Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de juwelier,  maakt zich sterk dat dit wel wettige zelfverdediging is. "De juwelier heeft geschoten toen hij hoorde dat de overvallers op hem wilden schieten. Hij wilde zichzelf, zijn zus en zijn vader beschermen."

Hij heeft geschoten toen hij hoorde dat de overvallers op hem wilden schieten. Hij wilde zichzelf, zijn zus en zijn vader beschermen. Dit is wettige zelfverdediging. 

Walter Van Steenbrugge, advocaat van de juwelier.

Het was niet de eerste keer dat de juwelier overvallers over de vloer kreeg. Het was wel de eerste keer dat de criminelen zo driest te werk gingen. De speurders kennen al de identiteit van de neergeschoten overvaller, naar zijn kompaan zijn ze nog altijd op zoek. De juwelier zelf heeft niet echt schrik dat de tweede overvaller terugkomt, hij is momenteel nog te zwaar aangeslagen door het feit dat hij een mens gedood heeft. 

Meest gelezen