"Lindeboom van Linde mag niet dood gaan"

In Linde, een deelgemeente van Peer is een eeuwenoude lindeboom bedreigd. De stad wil een nieuw fietspad aanleggen maar de eigenaars van de boom zijn bang dat de wortels daardoor te veel beschadigd worden en dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.

"In Linde zijn rond 1650 massaal lindebomen aangeplant langs de straten. En dit is wellicht de enige die daar nog van over gebleven is." Eigenaar Hubert Soors wil voorkomen dat de boom zou afsterven na de aanleg van een nieuw fietspad. "De stad wil het fietspad in Lindedorp tot op één meter van de stam aanleggen. Daardoor zal het wortelstelsel heel erg beschadigd worden, ik ben bang dat de linde daardoor niet meer genoeg voedingsstoffen uit de grond zal kunnen halen." 

De eigenaars hebben het advies ingewonnen van een boomchirurg. Ze hopen dat ze samen met de stad en de aannemer tot een compromis kunnen komen. Intussen hebben ze een lint rond de boom gespannen.

De lindeboom is bijna 400 jaar oud en staat op de lijst met waardevol onroerend erfgoed.

 

Meest gelezen