Videospeler inladen...

Longtumoren complexer dan gedacht (en waarom dat geen slecht nieuws is)

Longtumoren bevatten veel meer verschillende soorten cellen dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Dat er zo veel soorten cellen zijn, zou kunnen verklaren waarom een kankerbehandeling bij de ene patiënt beter aanslaat dan bij de andere. De wetenschappers hopen nu meer doelgerichte behandelingen te vinden.

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om een volledige atlas te maken van alle cellen die voorkomen in longtumoren. En dat blijken er veel meer te zijn dan eerst gedacht. "We wisten wel dat er een dozijn verschillende soorten cellen in tumoren zitten, maar niemand kon tot nu toe elk van die cellen individueel én in hoge resolutie bekijken", zegt onderzoeker Bernard Thienpont van de KU Leuven en het VIB. "We hebben nu ontdekt dat er eigenlijk 52 verschillende soorten cellen zijn. Tumoren zijn dus veel complexer dan we tot nu toe dachten."

Dat er veel meer cellen zijn, is op zich geen slecht nieuws. "Nu we een volledig overzicht hebben van alle verschillende soorten, kunnen we veel beter leren begrijpen hoe longtumoren werken", zegt Thienpont. "En kunnen we heel doelgericht op zoek gaan naar hoe we bepaalde cellen het best aanvallen."

Eerste stap naar nieuwe en doelgerichte behandelingen

Doelgerichter en individueler, dit sluit aan bij de nieuwe trend van geneeskundige behandelingen. Waar chemotherapie geen onderscheid maakt tussen gezonde en kwaadaardige cellen, focussen nieuwe behandelingen steeds meer op het bestrijden van heel specifieke cellen. Net daarom is het belangrijk om te weten welke cellen er te vinden zijn in tumoren en hoe ze functioneren. Volgens de onderzoekers geven bepaalde cellen in longtumoren ook een indicatie van de overlevingskansen van patiënten.

De wetenschappers hebben zo’n 100.000 cellen bestudeerd in longtumoren, en vergeleken met de werking van "gezonde" longcellen. "Zonder de nieuwste technologische middelen was het niet gelukt om op zo’n grote schaal en met zo’n nauwkeurigheid naar individuele cellen te kijken. Leuven is op wereldwijde schaal echt voorloper op dat vlak", aldus Thienpont.

De studie is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine, en is vooral een aanzet voor verder onderzoek. Het team van wetenschappers is ondertussen al begonnen met een nieuwe studie om de cellen van andere tumoren in kaart te brengen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen