AFP or licensors

Nu al 156 doden door hevige regenbuien en overstromingen in Japan

De dodentol van de hevige regens in Japan, de ergste in meer dan dertig jaar, blijft verder oplopen. Er zijn nu al zeker 156 mensen omgekomen. Dat maakte een overheidsagentschap bekend. De zoektocht naar overlevenden in het getroffen, westelijke deel van de archipel gaat ondertussen door. Van 59 personen ontbreekt nog steeds nieuws.

De ongeziene regenval van vrijdag tot zondag leidde tot hevige overstromingen, modderstromen en andere grote schade. Veel inwoners kwamen daardoor vast te zitten, ook al waren er niet-dwingende bevelen en adviezen aan bijna vijf miljoen inwoners om het gebied te verlaten.

Volgens de Japanse openbare omroep NHK is het aantal doden nu al opgelopen tot 148 en dat kan nog verder stijgen, want 59 mensen zijn vermist. Er zijn ook honderden gewonden en de verzorging daarvan is ook een probleem, want veel ziekenhuizen zijn beschadigd of moesten ontruimd worden omdat ze onder water kwamen te staan.

De nooit geziene regenval van de voorbije dagen heeft vooral het zuidwesten van de archipel getroffen, met vooral dan de streek rond Hiroshima en het eiland Shikoku. In en rond Hiroshima alleen zijn al 55 doden gevallen. In de streek is ook veel infrastructuur zoals wegen, spoorverbindingen, fabrieken, ziekenhuizen en scholen vernield of zwaar beschadigd. Onder meer Mitsubishi, Daihatsu en Nissan moesten de productie in de regio stopzetten.

Op dit ogenblik regent het niet meer en schijnt zelfs de zon, maar dan neemt niet weg dat de hulpverlening nog altijd moeizaam gebeurt. De watersnood rond Hiroshima mag dan voorpaginanieuws zijn, verder zuidwaarts zet de eilandengroep Okinawa zich schrap voor de komst van de orkaan Maria die ook Taiwan bedreigt.

Meest gelezen