Minister Bourgeois erkent twaalf nieuwe archeologisch waardevolle zones

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft twaalf nieuwe archeologische zones erkend. Het gaat over zes sites van de "Bandkeramiek" en zes "prehistorische sitecomplexen in alluviale context". "Eerder archeologisch onderzoek in deze gebieden toont de aanwezigheid van een bijzonder rijk en gevarieerd archeologisch patrimonium aan", klinkt het bij Bourgeois. 

Zevenduizend jaar geleden brachten landbouwers uit het Oosten het typische aardewerk met motieven in banden naar onze streken - de zogenoemde Bandkeramiek. Ze gebruikten onder meer de vruchtbare leemstreek in Haspengouw om verschillende graansoorten, peulvruchten, erwten en vlas te verbouwen en vee te houden.

Vlaanderen telt ongeveer een 25-tal nederzettingen. Zes hiervan worden nu als archeologisch waardevol bestempeld door minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en het agentschap Onroerend Erfgoed. Het gaat om sites in Herderen (de Sieberg), Rosmeer (de Bosberg, de Flikkenberg en de Staberg), en Vlijtingen (de Keiberg).

Ook erkenning voor verschillende prehistorische sitecomplexen naast rivieren

Naast deze sites worden ook nog de prehistorische sitecomplexen in alluviale context als representatief staal geselecteerd. Het gaat om de prehistorische sitecomplexen van de Demervallei, de Wingevallei, Scheldevallei te Welden, de Vrasenepolder, Nijlen- Varenheuvel- Abroek en de depressie van de Moervaart.

De zones langs deze rivieren bevatten dikwijls een bijzonder rijk en goed bewaard archeologisch archief omdat mensen zich al vanaf de prehistorie langs deze rivieren vestigden. Daarnaast werden deze archeologische sites meestal afgedekt door overstromingsafzettingen waardoor ze bijzonder goed bewaard zijn.

Door de erkenning is iedereen die werken wil uitvoeren in één van de nieuwe archeologische zones sneller verplicht om een archeologisch vooronderzoek te laten uitvoeren of een bekrachtigde archeologienota te laten opmaken.