Videospeler inladen...

Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapt op en wordt vervangen door Jeremy Hunt

In Groot-Brittannië stapt nu ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op. Zijn ontslag volgt op het vertrek van de brexit-onderhandelaar David Davis. Johnson wordt opgevolgd door voormalig minister van Gezondheid Jeremy Hunt.

Het vertrek van Johnson volgt op het vertrek van brexitminister David Davis. Hij vertrok uit onvrede over de plannen van de Britse eerste minister Theresa May, die hij "te zacht" noemde.

Johnson, hardline-brexiteer, was sinds 2016 minister van Buitenlandse Zaken. Hij was al lang een van de grootste critici van de Britse premier Theresa May. 

Als sinds haar aantreden wordt gezegd dat hij aast op haar functie als premier en leider van de Britse Conservatieven.

Ondertussen is duidelijk dat Johnson wordt opgevolgd door Jeremy Hunt, de voormalige minister van Gezondheid. Hunt wordt op zijn beurt opgevolgd als minister van Volksgezondheid door Matt Hancock, bericht de BBC.

Reacties

Ondertussen volgen er verschillende reacties op het ontslag van Johnson. De Britse minister van Financiën, Philip Hammond, zegt dat het Brexit plan van May nog steeds zijn volledige steun krijgt, ook na het ontslag van Johnson en Davis.

 Oppositieleider Jeremy Corbyn zegt dan weer dat het land "nood heeft aan een regering die in staat is om te regeren”. Hij vindt dat May niet in staat is om de brexit-deal te onderhandelen met de Europese Unie. "Als ze het niet kunnen, moeten ze plaatsmaken voor een regering die dat wel kan", aldus Corbyn. 

May: "Voorstel is uitdaging voor de EU"

Ondertussen heeft May het parlement toegesproken. Ze zei dat de voorstellen die Brussel doet onaanvaardbaar zijn. Ze vindt dat de Europese Unie zich constructief moet opstellen tegenover haar nieuwe Brexit-voorstel, anders zouden ze het risico lopen om uit de deal te vallen zonder een overeenkomst.

"Wat we voorstellen is een uitdaging voor de EU. Het vereist dat ze opnieuw nadenken, verder kijken dan de standpunten die ze tot nu toe hebben ingenomen. En dat ze een overeenkomst willen met een nieuw en eerlijk evenwicht tussen rechten en plichten", aldus May. Verder bedankte ze Boris Johnson en David Davis voor hun inzet. Vanavond ontmoet May de Conservatieve partijleden, daar wordt beslist of ze nog steeds voldoende steun van hen geniet om verder te gaan. 

Ollevier: "May heeft 2 jaar gewerkt aan voorstel, na 2 dagen lijkt dat op sterven na dood"

Videospeler inladen...

Meest gelezen