Oost-Vlaamse wijnboeren voorzichtig optimistisch, droogte en warmte kan voor topwijn zorgen

De droogte en de warmte van de voorbije weken maken dat de druiven van de Oost-Vlaamse wijnboeren lekker zoet zijn en dat doet dromen van een top wijnjaar. Maar we blijven voorzichtig zegt een wijnboer, "want één hagelbui kan alles teniet doen."

Jan Caudron van Wijndomein Kampenberg in Sint-Lievens-Houtem is blij dat de stokken er zo mooi bij staan, maar hij blijft voorzichtig en wil de euforie wat temperen. "Want  wijnteelt is een gevaarlijke teelt, er kan vanalles mis gaan. Eén onweer met hagel kan alles teniet doen. We gaan het vel van de beer niet verkopen, vooraleer het in de tank zit!"

Op de hectare waarvan de eerste aanplant van 2004 is, zien de ranken er mooi donkergroen uit. Jan schat dat de teelt een maand vóór is op de tijd.

"Ik ben zowat de enige boer in de buurt die blij is met de droogte," lacht hij. Druivenranken hebben geen last van de droogte omdat ze meters diep in de grond gaan. "Maar er moet natuurlijk in de loop van het jaar wel genoeg regen vallen."

Straffe wijn

Een druif bevat de meeste suiker van alle vruchten. En hoe meer zonlicht en hoe warmer, hoe meer suiker. Die suiker wordt dan omgezet in alcohol. Dat heeft tot gevolg dat de wijn van dit jaar sterker zal zijn qua alcohol. 

Dat zou een probleem kunnen zijn, denkt de wijnboer, want ik maak een rosé schuimwijn en voor schuimwijn mag je juist niet teveel suiker hebben. "Ik zal wellicht iets vroeger moeten oogsten."

Topjaar?

Of het een top wijnjaar wordt, kan je hopen, maar nog niet met zekerheid zeggen. Dat kan pas als het hele proces van wijn maken achter de rug is en de wijn ligt te rijpen.

"Maar ik ben vanmorgen met een strooien hoed op en teenslippers aan mijn voeten komen werken. Wie kan dat zeggen?" 

 

kasto80

Meest gelezen