Videospeler inladen...

Stoppen cipiers met staken? Overleg bonden en minister Geens "constructief", pas morgen duidelijkheid

Stoppen de cipiers na drie weken met staken? Het extra overleg tussen de cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is "constructief" verlopen, zo laten beide partijen weten. De vakbonden leggen het resultaat straks voor aan hun achterban, die morgen zal beslissen of ze stoppen of doorgaan met hun staking. 

Al bijna drie weken staken de cipiers in alle Belgische gevangenissen. De reden? Het plan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de minimale dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. 

Eind vorige week besliste de minister om het formele overleg met de cipiersbonden voort te zetten. Nochtans zouden de onderhandelingen initieel stilliggen tot 26 juli. Dat gesprek lijkt nu goed verlopen te zijn, en dus zullen de bonden het resultaat voorleggen aan hun achterban.  Die kunnen mogelijk beslissen om de staking te beëindigen. 

"Vandaag kunnen we zeggen dat het document dat voorligt een betere inhoud heeft dan dat wat op tafel lag", zegt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "De belangrijkste punten in het dossier waren het behoud van het stakingsrecht en ook in het statuut zijn ook heel wat belangrijke elementen." De vakbonden zullen de tekst nu voorleggen aan hun achterban, die dan zal beslissen of ze stoppen of doorgaan met staken. "Uiteraard hebben we niet alles kunnen binnenhalen. Het is de achterban die uiteindelijk beslist of dat voldoende is, ja of nee."

Uiteraard hebben we niet alles kunnen binnenhalen. Het is de achterban die uiteindelijk beslist of dat voldoende is, ja of nee

Gino Hoppe, voorzitter ACOD

Pas morgen zal er duidelijkheid zijn of de cipiers stoppen met staken of niet. De vakbonden hebben al een eerste stemming gehouden, maar willen zo veel mogelijk mensen bereiken - dus ook de ochtendploeg. Pas morgen om 16 uur zullen we weten wat de tendens is, zegt Filip Dudal van ACV. "Ik heb mijn militanten de opdracht gegeven om overal maximaal te consulteren, om de nieuwe teksten uit te leggen. Ik hoop tegen 16 uur een beeld te krijgen van de tendens."

"Minister Geens hoopt alvast dat het werk in de gevangenissen weldra hervat wordt", zo laat het kabinet weten. 

De vakbonden staken intussen al bijna drie weken tegen het plan om onder meer een minimumdienstverlening in te voeren bij stakingen in de gevangenissen. Daardoor zouden cipiers toch moeten werken tijdens een staking, zodat de basisrechten van de gevangenen gewaarborgd blijven. Maar volgens de vakbonden is dat een aanval op hun recht om te staken. 

Meest gelezen