Paul de Leeuw: "Soms zijn er van die momenten dat alles klopt"

De ontgoocheling was groot, toen midden mei 1993 de Nederlandse inzending "slechts" een zesde plaats wist te behalen op het Eurovisiesongfestival. Ruth Jacott en, nog meer, komiek en tv-presentator Paul de Leeuw hadden het jaarlijkse muziekevenement een nieuwe boost gegeven dat Nederland graag bezegeld had gezien met een overwinning in het Ierse plaatsje Millstreet. Dat het hippe "Vrede" uiteindelijk genekt werd door lichtproblemen maakte het allemaal nog erger. Toch bleef de Leeuw niet bij de pakken zitten en zorgde net na de uitzending voor één van de meest opmerkelijke tv-momenten in Nederland ooit door met Jacott, die nog in Ierland zat, live een duet te zingen. Dat duet groeide 25 jaar geleden alsnog uit tot een heuse hit in Nederland en een radiohit bij ons.

"De redder van het Songfestival." Zo werd Paul de Leeuw 25 jaar geleden omschreven toen hij eerst de voorronde en, op de finaleavond zelf, de omkadering rond het Songfestival met vooral veel humor aan elkaar praatte. "Ja, dat was ik ook. Er kwam een nieuw elan in het festival, want het was redelijk ingestort. De brutaliteit kwam erin, en natuurlijk hadden we in Ruth een fantastische deelneemster", aldus de Leeuw in april 2017 aan Eurostory.

Nieuwswebsite NRC omschreef het nieuwe succes in maart 1993 nog het best als volgt: "Wat anders -op nationaal èn Europees niveau- altijd stijve en voorspelbaar gênante onbenulligheid oplevert, werd nu dankzij Paul de Leeuw voor het eerst leuk en onderhoudend. Het gaat bij het Songfestival nog steeds nergens om, maar dat werd nu ook eindelijk niet langer verhuld."

Hoe vlekkeloos de zang en het optreden van Jacott –modewebsite Elle omschreef haar als "Whitney Houston meets Cruella de Ville"- tijdens de finaleavond ook waren, de licht-enscenering deed soms rare dingen, waardoor de act voor een belangrijk gedeelte visueel onderuit gehaald werd (zie foto hierboven). Maar dankzij de Leeuw werd het toch nog een memorabele avond, toen hij Jacott, die erg verrast leek, toch aanmaande met hem mee te zingen met de ballade "Blijf bij mij".

Songfestivalexpert Cornald Maas in april 2018 aan Eurostory: "Het was het jaar waarin het tij keerde, want Paul had het festival weer salonfähig gemaakt. Het werd ook een glorieus jaar voor Ruth, die na de puntentelling live vanuit Ierland "Blijf bij mij" zong, in duet met Paul."

In de zomer van 1993 werd "Blijf bij mij" een grotere hit dan "Vrede". De Leeuw: "Soms zijn er van die momenten dat alles klopt. Ik hoopte dat Ruth vanuit Ierland, na afloop van de finale, met me mee zou zingen, en dat deed ze. We hadden een kleine vertraging op de lijn, maar het werd een duet tussen Amstelveen en Millstreet. Er zaten die nacht nog wel twee of drie miljoen mensen te kijken, dus dan wordt het opeens een hit." (Eurostory)

Niet alleen werd "Blijf bij mij" 25 jaar geleden een hit –het nummer behaalde bij onze Noorderburen een Top 5-notering-, het groeide in Nederland zelfs uit tot een heuse "romantische klassieker". Het lied verscheen dan ook op succesvolle compilatiecd’s zoals "De 100 mooiste Nederlandstalige liedjes" en "Het beste uit de Top 2000". Dat allemaal dankzij dit "technologische hoogstandje" dat uiteindelijk een onvergetelijk tv-moment werd:

Video player inladen ...