Minister van Werk Peeters steunt Vlaams jobplan

Federaal minister van werk Kris Peeters (CD&V) kan zich vinden in de voorstellen van de Vlaamse regering om de arbeidsmarkt te hervormen. Dat schrijft De Morgen. Het gaat om kleine ingrepen die het Vlaamse beleid efficiënter moeten maken, zoals het schrappen van de federale belasting op de Vlaamse opleidingspremies voor werklozen en leefloners. 

Dat is een van de 12 voorstellen die Vlaanderen overmaakte aan premier Michel. Die werkt samen met de regio’s aan een deal over de arbeidsmarkt, om de vele openstaande vacatures in te vullen en zo meer mensen aan het werk te krijgen.

Vlaanderen stelt ook voor om wie een opleiding tot een knelpuntberoep volgt, zoals verpleegkundige, tot vier jaar tijdskrediet te geven. Ook daarvoor moeten de federale regering aangepast worden.

Peeters aanvaardt dat dat geld zal kosten. “Dat nemen we erbij want het doel is minder werklozen en dat komt ook de federale staatskas ten goede.”

De voorstellen van zijn federale coalitiepartners N-VA en Open VLD ziet Peeters minder zitten. Zij willen onder meer de werkloosheidsuitkeringen sneller doen dalen in de tijd. Daardoor krijg je werklozen niet tot bij de vacatures, zegt Peeters.

“De discussie gaat al jaren mee maar op dit moment willen we de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken. De VDAB heeft als belangrijke taak om mensen competenties bij te brengen. Als je de werkloosheidsuitkering beperkt in de tijd, vallen mensen terug op een leefloon en dan kun je ze geen vaardigheden meer bijbrengen. In het kader van activering, draagt die maatregel dus niet veel bij. Bovendien staat ze ook niet in het federale regeerakkoord.”

De arbeidsmarktdeal komt ook aan bod tijdens begrotingsbesprekingen die deze week starten. Volgende maandag is er overlegcomité, met de regio’s.