Videospeler inladen...

"Al acht voetballertjes bevrijd in Thailand, reddingsactie vandaag stopgezet"

De reddingsactie naar de Thaise voetballertjes is afgelopen voor vandaag. Uit het ondergelopen grottencomplex in het noorden van Thailand zijn momenteel acht van de twaalf jongens uit de grot gered, meldt de Thaise elite-eenheid van mariniers. Gisteren konden er al vier jongens bevrijd worden en vandaag zijn nog eens vier jongens bovengehaald. De reddingsactie ging vlotter dan verwacht en zal morgen hervat worden. Waarschijnlijk worden dan de overige vier jongens en hun coach uit de grot gehaald.

De Thaise reddingsdiensten zijn karig met details over de actie. Voor persagentschappen en reporters ter plaatse is het lang wachten op officiële bevestiging over het aantal geredde kinderen.

De Thaise elite-eenheid van mariniers meldt dat de reddingsactie voor vandaag is stopgezet.  Er zitten nog vier jongens samen met hun  25-jarige coach in de grot. Zowel de kinderen die gered zijn als de kinderen die nog in de grot zitten, stellen het goed, zo klinkt het.

Intussen zijn er dus al acht jongens bevrijd uit de grot. De geredde jongens werden meteen naar het ziekenhuis gebracht.

De reddingsactie verliep sneller dan verwacht, en ook sneller dan gisteren. "Vandaag hebben ze de eerste jongen er twee uur eerder uitgehaald dan gisteren het geval was", zei Marieke de Vries van de NOS, die ter plaatse is. "De reddingswerkers kennen nu het parcours goed, ze weten wat de heikele punten zijn en hoe ze die jongens beter begeleiden."

Van een Deense reddingswerker hoorde De Vries dat de jongens wel wat kalmerende middelen krijgen om rustig te blijven en zo de moeilijke passage door te komen en niet in paniek te raken. Maar alvast de jongens die gisteren werden gered, waren in goede conditie, konden na hun redding grapjes maken en zeiden honger te hebben. Voorlopig mogen ze hun ouders nog niet zien, uit vrees voor infecties.

Reddingsactie hervat om 6 uur 's morgens

De reddingsoperatie werd vanochtend om 6 uur onze tijd hervat. Het reddingsteam, dat bestaat uit ervaren internationale en Thaise duikers, hoopte opnieuw 4 tot 6 jongens uit de grot te kunnen halen. Er is een selectie gemaakt van wie er eerst uit moet. De sterkste jongens worden er eerst uitgehaald, wellicht zal de coach als laatste gered worden.

"Er zijn ook beelden naar de grot gebracht van de jongens die al gered zijn, om de anderen zo meer moed te geven", zegt de Belgische duiker Ben Reymenants vanuit Thailand. "Maar sommige jongens zijn verzwakt door een gebrek aan voedsel en vitamines. Hun mindset is wel goed. Ze zijn positief en maken grapjes. Dat is ook mee te danken aan de coach."

"Het zijn nog steeds prima condities voor de reddingswerkers", zegt de duiker, ondanks de regen die gevallen is. "Al blijft het wel duiken en door de modder kruipen. Het extra gat en de grote pompen doen prima hun werk."

Beluister het gesprek met Ben Reymenants in "De ochtend":

Meest gelezen