"Toen er een einde kwam aan "Alf", was dat een pak van mijn hart!"

Nadat het buitenaardse wezen Alf neergestort was in de garage van de Tanners, werd hij door vader Willie en zijn gezin "geadopteerd". Maar de vrijpostige alien botste voortdurend met het stijve gezinshoofd en dat leidde tot de nodige komische situaties. Vier seizoenen lang wist de tv-serie "Alf" kijkers over de hele wereld te amuseren. Al was dat niet met de volle goesting van Max Wright, die de rol van Willie Tanner speelde. Komende donderdag wordt Wright 75.

"Alf" moest voor Wright, die in de eerste helft van de jaren 80 te zien was in onder meer de tv-film "Playing for time", waarin de hij de rol speelde van SS-er Joseph Mengele, en de tv-serie "Buffalo Bill", de kers op de taart worden. Maar ook al was de serie erg succesvol, artistiek was de rol van Willie Tanner een domper voor de in Detroit geboren acteur.

Max Wright: "Het was hard werken en erg vreemd om met een pop te spelen, wat regelmatig voor technische problemen zorgde. Bovendien mocht hij de beste grappen uitspreken." (Alf Tv - "Where are they now?", 2000)

Bedenker en stem van Alf, Paul Fusco: "Centraal in de serie stond de relatie tussen de plezante en de buiten de lijntjes denkende alien en het nerd-achtige en bekrompen gezinshoofd Willie. En Wright had juist het talent dat nodig was om met een uitgestreken gezicht opmerkingen te maken, zelfs van frustratie luid te schreeuwen tegen wat een speelpop was." (The Hollywood Reporter, mei 2012)

Producer Bernie Brillstein: "De prestatie van Max tartte alle verbeelding. Hij is een van de meest theatrale acteurs die ik ooit tegengekomen ben en dat speelde hij voortreffelijk uit in zijn rol als Willie. Wees eerlijk, hij moest een doodeerlijke man spelen en de saaiste zinnen uitspreken tegen een pop. Dat was geen makkelijke taak en met die rol kon je niet veel doen. Willie en ook de andere acteurs hadden geen enkel ander doel dan Alf een open doelkans geven om alweer te scoren." (Noiseless Chatter, juni 2015)

Brillstein: "Voor Max werd het almaar moeilijker om die rol te spelen. De spanningen op de set liepen dan ook serieus op en resulteerden op het einde van het 4e seizoen in een heuse uitbarsting. Max begon plots te roepen en te tieren van: "Zet ons allemaal maar op stokken! Want we zijn allemaal speelpoppen hier!" Een onvergetelijk moment." (Noiseless Chatter)

Wright: "Toen de serie na 4 seizoenen stopgezet werd, moet ik toegeven, was dat een groot pak van mijn hart." (Alf Tv) Zijn collega Anne Shedeen, die de rol van moeder Kate Tanner speelde, herinnerde zich dan ook dat na de laatste draaidag "Max de opnamestudio verliet, in de kleedkamer zijn tas ging halen, naar zijn wagen stapte en gewoonweg verdween. Alsof het afscheid niet snel genoeg kon gaan."

Maar veel meer dan gastrolletjes in tv-series als "Murder, she wrote", "Murphy Brown" en "Mad about you" zat er voor Wright niet in. Ook zijn gastrol in enkele afleveringen van "Friends", waar hij Terry, de manager van 'Central Perk', speelde, liep af op een sisser. Bedoeling zou zijn geweest om van hem een vast gezicht te maken, maar uiteindelijk ging barman Gunther met de eer lopen. Op het witte doek liet hij enkel in "Grumpier old men" uit 1995 nog van zich spreken. Na 2000 legde hij zich vooral toe op het spelen in theaterproducties.

Dat zijn carrière niet liep zoals gepland had veel te maken met de diagnose van lymfeklierkanker, die hij in 1995 kreeg. Wright: "Dat was erg angstaanjagend. Het heeft me een tijdlang verlamd. Zowel bestralingen als chemotherapie maakten deel uit van mijn behandeling. Maar ik ben blij dat ik uiteindelijk kankervrij kon genoemd worden." (Alf Tv)

Maar hij had ook nog andere katten te geselen. Want ook al leek Wright gelukkig getrouwd met Linda, met wie hij 2 kinderen heeft, toch ontdekte het sensatieblad The Nationel Enquirer in 2001 dat hij zich aan drugs waagde en dat hij onbeschermde seks had met dakloze mannen die hij lukraak oppikte en die hij daarvoor 100 dollar betaalde. "His life was so out of control that he didn't care about exposure to aids", aldus een vriend van Wright toen.

In 2000 en in 2003 werd hij bovendien gearresteerd voor dronkenschap achter het stuur. Wright verdween dan ook terug in de anonimiteit en wordt nu door nieuwsmedia vaak omschreven als "one washed-up celebrity".

Maar dat was Wright, die donderdag dus 75 wordt, nog niet in de 2e helft van de jaren 80, toen hij naast alien Alf schitterde in de gelijknamige tv-serie:

Meest gelezen