Vogelopvangcentrum Oostende redt zwanen in Nederland

Een team van het Vogelopvangcentrum in Oostende is op missie naar Rotterdam om er zo'n duizend zwanen te helpen redden van de dood. Ze zijn besmeurd met olie na een ongeval met een olietanker, flink twee weken geleden. Het water rond de haven van Rotterdam was met olie besmeurd over een traject van 35 km lang. 

Een team van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren in Oostende (VOC) is op buitenlandse missie om duizend met olie besmeurde knobbelzwanen te redden van de dood. In Rotterdam stroomde op 23 juni 200 ton stookolie in de haven door een scheur in een olietanker. "De situatie is nog steeds zeer ernstig. Elke dag werken we met man en macht verder", zegt Oostendenaar Jean-Claude Velter van het VOC. Hij heeft de leiding over de revalidatie van de dieren.

Het opvangcentrum in Rotterdam aan de Maeslantkering bestaat uit twee groten tenten van 40 op 30 vierkante meter. "Die zijn verdeeld in verschillende afdelingen", vertelt Velter. "Eerst worden de zwanen 48 uur lang gestabiliseerd. Ze krijgen vocht toegediend en komen op hun normale temperatuur. Daarna worden ze volledig gewassen en ontdaan van olie. Dat duurt minstens een uur per dier. Daarna moeten de zwanen vier uur drogen en worden ze voor enkele dagen in een bad gezet." 

Nog steeds nieuwe slachtoffers 

Nog steeds worden besmeurde zwanen gevangen en binnengebracht. "Door de olie zijn hun pluimen niet meer waterdicht en kunnen de dieren moeilijk boven water blijven. Bovendien raken ze onderkoeld en proberen ze zelf de olie weg te poetsen uit hun pluimen. Daardoor worden ze ziek en sterven ze op termijn. Jammer genoeg zijn er al heel wat besmeurde zwanen gevlucht en bezweken. Wellicht zwemmen er nog een  vijfhonderdtal gewonde zwanen rond buiten de haven", gaat Claude verder.

"De dieren die we wél hebben kunnen vangen maken het relatief goed.  De helft ongeveer is al aan het bekomen in het buitenbad. Enkel een viertal zwanen die we hebben behandeld, hebben het niet overleefd". Allicht blijft het opvangcentrum nog drie weken bestaan en blijft het Vogelopvancentrum Oostende tot het einde. 

Meest gelezen