"Zoveel bizarre theorieën, terwijl de uitleg zo simpel kan zijn"

Ging het om een alien die toevallig op de kust van de East River in New York City terechtgekomen was? Of was het aangetroffen naakte karkas misschien een verkeerd verlopen experiment in een naburig laboratorium? Of was het louter een diersoort waarvan de mens het bestaan nog niet kende? Gissingen alom toen 10 jaar geleden een foto van het "Montauk Monster" -Montauk is een plaats in de Amerikaanse staat New York- viraal ging, een foto genomen door 4 toevallige passanten. Het internet beleefde er alvast hoogdagen door en liet zich van zijn creatiefste kant zien.

Het was 13 juli 2008 toen 4 vrouwen een wandeling maakten en op het strand iets vreemds zagen liggen. Ze maakten een paar foto’s van het uitgemergelde dier, waarvan eentje een 10-tal dagen later opgepikt werd door de lokale krant The Independent. Het werd het begin van een fantasierijke zoektocht naar de identiteit van het aangespoelde wezen.

Sommigen zagen in het dier een schepsel van een buitenaardse planeet: ofwel een huisdier van een alien, of misschien zelf een alien. Anderen dachten dan weer dat de Amerikaanse regering experimenteerde met een soort van 'vliegende hond' die voor spionageopdrachten kon ingezet worden. Maar dat het experiment duidelijk verkeerd afgelopen was en dat de 'hond' enkel in een mislukt gedrocht geëindigd was.

Toch grepen de meeste verklaringen terug naar het bestaande dierenrijk en zagen in het "Montauk Monster" een al enige tijd overleden coyote, of hond, of schaap, of grote rat. Onderzoeker Lenny Flank in juli 2015 op informatiewebsite Hidden History: "Voor mij was het onmiddellijk duidelijk dat het om een wasbeer ging. Dat die er zo vreemd uitzag, had natuurlijk te maken met het feit dat hij al enige tijd in het water doorgebracht had." Ook website Scientific America had in december 2012 de wasbeer-theorie al benadrukt: "There is no doubt about this identification whatsoever."

Maar er waren ook simpelere verklaringen, zoals: "Dit is gewoon een uit de hand gelopen grap. Een fotobewerking van een echt dier waarin het internet grandioos getrapt is". In dit verband werd dan vaak de link gelegd met de film "Splinterheads" met onder meer Lea Thompson, bekend van "Back tot the future", in een van de hoofdrollen. De foto zou een reclamestunt voor die film zijn geweest. Maar bevestigd werd dit nooit. De film werd alvast geen commercieel succes.

Wetenschapper Darren Naish concludeerde in augustus 2008 op Science Blogs: "Ook al worden we overspoeld door de onnozelste theorieën, de immense aandacht die men aan dergelijke foto’s, zoals die van het "Montauk Monster", besteedt, toont aan dat heel veel mensen een eindeloze interesse hebben in mysterieuze dieren. Alleen zouden ze die fascinatie beter op een slimmere manier gebruiken."

Maar dat gebeurt dus niet altijd. Iedere keer een dood dier dat er enigszins anders uitzag dan men verwachtte, gespot werd, werd er uitbundig gespeculeerd. Loren Coleman van het "International Cryptozoology Museum" in december 2017 op nieuwswebsite Huffington Post: "Al sinds 2008, toen ik de waanzin rond het ding gevonden in Montauk bestudeerd heb, heeft ieder dood lijf of skelet van een dier aan belang gewonnen. Maar het enige wat gevonden werd waren dode wasberen, honden, varkens, zeeleeuwen, dolfijnen en zelfs één keer een dode luiaard."

Mocht u zich nog afvragen wat er met het karkas dat in 2008 in Montauk aangetroffen werd gebeurd is, dat zou op mysterieuze wijze verdwenen zijn…

Meest gelezen