Videospeler inladen...

11 juli-toespraak Bourgeois: Laten we de Fransen opnieuw verslaan 

Vlaams minister-president Bourgeois hoopt dat de Rode Duivels straks Frankrijk zullen verslaan in de halve finale op het WK voetbal. In zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk verwees hij naar de Guldensporenslag. “Op deze Groeningekouter hebben we in 1302 het Franse ridderleger verslagen. Laat ons hopen dat onze Rode Duivels straks de Fransen opnieuw verslaan, zij het dit keer in een sportieve en niet bloedige strijd.”

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag roept Bourgeois Vlaanderen op om ambitieus te zijn, om te durven excelleren en tot de top van Europa te behoren, onder meer op vlak van onderwijs en energie en klimaat. “Ons onderwijs is altijd van topniveau geweest, en op vele vlakken is het dat nog altijd. Laat er ons allen samen voor zorgen dat ons onderwijs ook in de toekomst op alle vlakken tot de Europese top blijft behoren, de wapenspreuk van Gruuthuse indachtig: Plus est en vous!”

Ook in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt wil Bourgeois ambitie aan de dag leggen. Hij roept de federale regering op om een laatste reeks ambitieuze hervormingen af te kloppen.

De wil om de beste te zijn, maakt deel uit van onze Vlaamse identiteit, zegt Bourgeois. Hij pleit in zijn toespraak ook voor een nieuw, modern museum over het Vlaanderen van gisteren en vandaag, in navolging van heel wat andere deelstaten zoals Friesland en Beieren. “Mij lijkt de tijd gekomen een dergelijk museum tot stand te brengen, opdat ook de komende generaties niet afgesneden zouden raken van ‘onze herkomst, groei en lotgeval’, zodat ook hen die na ons komen niet ‘redeloos voor het leven’ staan. Mij lijkt dit voorwaar een uitdaging voor een volgende Vlaamse regering.”

Bourgeois haalt in zijn toespraak nog eens fel uit naar de houding van de Europese Unie in de Catalaanse kwestie. “Ik kan niet aanvaarden dat in 2018 in een lidstaat van de Europese Unie leiders van een volksbeweging, verkozenen des volks en ministers vervolgd worden en al negen maanden in de cel zitten, hoewel ze nooit enige daad van geweld gepleegd hebben, hoewel ze daar nooit toe opgeroepen hebben.” Hij brengt binnenkort ook als eerste regeringsleider een bezoek aan de Catalaanse minister-president. 

Bourgeois: "Rode Duivels zijn een voorbeeld voor veel mensen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen