48 urenstaking op het spoor: "Treinverkeer zeer ernstig verstoord"

Enkele spoorbonden staken vanaf vanochtend voor 48 uur. En dat laat zich stevig voelen, zo zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "Er is wel nog de alternatieve dienstverlening, waardoor momenteel ongeveer 1 trein op 3 kan rijden."

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) is zoals aangekondigd sinds vanochtend 3 uur in staking gegaan. De bond is ontevreden met de loonbesprekingen voor treinbestuurders. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sluiten zich bij de actie aan.

Het treinverkeer is daardoor al ernstig verstoord, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "Er is wel nog de alternatieve dienstverlening, waardoor momenteel ongeveer 1 trein op 3 kan rijden. Op dit moment loopt die dienstverlening grotendeels zoals gepland, al is er hier en daar nog wel een extra geschrapte trein."

Op de lokale lijnen moet je rekening houden met meer hinder en indien mogelijk zelfs uitkijken naar een alternatief

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman

De alternatieve dienstverlening richt zich vooral op de ochtend- en avondspits en dan vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden. "Op de lokale lijnen moet je rekening houden met meer hinder en indien mogelijk zelfs uitkijken naar een alternatief", zegt Temmerman.

De NMBS raadt aan om zeker de routeplanner te checken voor u naar het station gaat om er zeker van te zijn dat uw trein rijdt.

Bekijk hieronder de bijdrage van Het Journaal met de reacties van treinreizigers op de minimale dienstverlening.

Meest gelezen