AP2013

Aantal steden met meer dan 10 miljoen inwoners blijft maar groeien

In 2030 zullen er op de wereld 43 megasteden zijn. Dat zijn er 10 meer dan vandaag. En dat wijst op een stijgende wereldbevolking, maar ook op een stijgend aandeel stadsbewoners.

Het aantal steden met meer dan 10 miljoen mensen neemt dus toe. Tegen 2030 zullen er op de wereld 43 dergelijke steden zijn. Dat meldt het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek, op basis van gegevens van de Verenigde Naties. 

Vandaag zijn er 33 steden van "megagrootte". Het grootstedelijk gebied rond de Japanse hoofdstad Tokio is met 37,5 miljoen inwoners de grootste agglomeratie. Daarna volgen New Delhi (28,5 miljoen) en Shanghai (25,6 miljoen). Maar van New Delhi wordt verwacht dat het over 12 jaar de eerste plaats zal inpalmen, met dan maar liefst 39 miljoen inwoners.

Het werelddeel Azië telt de meeste megasteden: 19 om precies te zijn. Latijns-Amerika heeft 6 van die steden. In Europa zijn er 4 megasteden: Istanboel, Moskou, Parijs en Londen. Vooral de Britse hoofdstad zou zéér groeien op het vlak van inwoners.

Ook de algemene bevolking in de steden zal toenemen. Tegen 2030 zullen er met 5,2 miljard ongeveer 1 miljard meer mensen in de steden leven dan vandaag. Het deel stadsbewoners zal dan 60 procent van de wereldbevolking uitmaken, vandaag is dat "maar" 55 procent. 

Een terechte vraag is dan wat dit doet met mens, samenleving en vooral ook met milieu en duurzaamheid. Al vaker gingen stemmen op die zeggen dat de planeet niet nóg meer mensen aan kan.