AP1992

Britse oud-minister onder Churchill en Thatcher en gewezen NAVO-topman Lord Carrington is overleden

In Groot-Brittannië is de Conservatieve politicus Peter Carrington overleden. Hij was 99. Zijn carrière omspande de Britse politiek van na de oorlog tot 1982. Toen stapte hij op als minister van Buitenlandse Zaken na de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden.

Lord Carrington was 99 en krijgt lofbetuigingen van tal van Britse politici, onder hen premier Theresa May, maar ook haar voorgangers zoals David Cameron en John Major en ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn medeleven betuigd met de familie.

Carrington was tankcommandant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kwam hij terecht in het Britse Hogerhuis nadat hij de titel "Lord" had geërfd van zijn vader. Voor een ministerpost was het echter wachten tot de Conservatieve partij onder Winston Churchill in 1951 opnieuw aan de macht kwam. Carrington was nadien ook minister onder andere Conservatieve premiers zoals Harold MacMillan en onder Edward Heath kreeg hij de portefeuille van Defensie.

In 1979 werd hij minister van Buitenlandse Zaken onder premier Margaret Thatcher. Al meteen boekte Carrington een belangrijk succes door zijn bemiddeling tussen het blanke minderheidsbewind in Rhodesië in zuidelijk Afrika en de zwarte rebellen. Daardoor werd een vredevolle overgang naar Zimbabwe mogelijk.

Na de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden in 1982 nam Carrington de verantwoordelijkheid op zich omdat zijn kabinet die inval niet had zien komen. Hij nam ontslag en verdween uit de actieve Britse politiek.

Twee jaar later keerde Lord Carrington opnieuw terug op het wereldtoneel als secretaris-generaal van de NAVO. Tijdens zijn ambtsperiode tot 1988 was hij betrokken bij de toenadering tussen de NAVO en de Sovjet-Unie onder Mikhail Gorbatsjov en de daaruit vloeiende ontwapeningsakkoorden. Nadien was hij begin de jaren 90 nog bemiddelaar tijdens de conflicten in het voormalige Joegoslavië, maar met minder succes.

Lord Carrington met VS-president Ronald Reagan kort na zijn verkiezing als NAVO-topman.
AP1984

Meest gelezen