Videospeler inladen...

Alle voetballertjes en trainer zijn nu  gered uit de Thaise grot, wel onduidelijkheid over hun toestand

In het noorden van Thailand zijn ook de laatste vier voetballertjes en hun trainer uit de grot gehaald. Dat is bevestigd door de Thai Navy SEAL's, de elite-eenheid van het Thaise leger die de reddingsoperatie leidde. Er is nog wel onduidelijkheid over de toestand van de jongens.

Tussen tien en elf uur onze tijd zou de eerste jonge voetballer van vandaag uit de grot gehaald zijn. Daarna volgden de anderen, maar wel met grote tussenpauzen. Intussen hebben de Thai Navy SEAL's op Facebook bevestigd dat alle kinderen en de trainer nu uit de grot weggebracht zijn.

Volgens de Nederlandse omroep NOS die met correspondente Marieke de Vries aanwezig is in de buurt, was de toestand van de vandaag geredde jongens aanvankelijk niet stabiel genoeg om hen onmiddellijk naar het ziekenhuis van Chiang Rai op 60 kilometer afstand te brengen.

Daarmee is een einde gekomen aan een reddingsoperatie die zondagochtend begonnen was. Zondag en gisteren werden telkens vier jongens uit de grot gehaald door ervaren duikers. Als de toestand van de laatste groep vandaag goed is, is iedereen dus gered en komt een einde aan een drama dat op 23 juni begonnen is. 

Er was haast bij, want het is opnieuw beginnen regenen en vooral morgen wordt er hevige regen verwacht, waardoor de reddingsoperatie veel moeilijker zou worden dan ze al was. Vandaag was het waterpeil in de grot opnieuw gestegen en was ook de stroming sterker geworden.   

Na de succesvolle evacuaties van de voorbije dagen is de sfeer bij het reddingsteam erg optimistisch. In het basiskamp zijn intussen koks bezig met het bereiden van een grote Thaise barbecue met varkensvlees voor de redders om het succes van de operatie te vieren. Dat neemt niet weg dat een Thaise duiker enkele dagen geleden bij werken in de grot omgekomen is.

We zijn niet zeker of het een mirakel is of wetenschap. Alle dertien "Everzijntjes" zijn nu uit de grot

Thai Navy SEAL's op Facebook

Goede gezondheid

Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osotthanakorn had gisteravond al te kennen geven dat de acht al geredde jongens het al bij al goed stellen. Dat bevestigden ook hun behandelende artsen in het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Chiang Rai.

De eerste vier geredde jongens kunnen inmiddels staan en rond hun bed lopen. Hun mentale toestand is goed, al worden ze de komende weken ook op dat vlak nauw opgevolgd.

Twee van de voetballertjes vertonen wel tekenen van een longinfectie. Het gaat om een bepaald soort schimmel uit die grot. Daarvoor hebben de Thaise artsen hulp gevraagd uit het buitenland. Als blijkt dat de behandeling met antibiotica aanslaat, kunnen ze hun ouders weer zien. Vier andere jongens konden wel hun familie al zien. Een jongen heeft wel een erg lage lichaamstemperatuur en wordt daarom opgevolgd door artsen, maar ook hij zou niet in een kritieke toestand zijn.

Ze zullen alle acht wel nog enkele weken in het ziekenhuis moeten blijven.

AFP or licensors

Musk levert miniduikboot

Vanochtend vroeg bracht ook de Amerikaanse ondernemer Elon Musk een bezoek aan de grot in Thailand, zo tweette hij. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX ontwikkelde een speciale miniduikboot om bij de redding te helpen, die nu "klaar is voor als hij nodig is". Het Thaise reddingsteam heeft Musk bedankt voor zijn inzet, maar op dit ogenblik wordt de voorkeur gegeven aan het weghalen van de kinderen via duikers zoals de voorbije dagen.

Die miniduikboot ziet er trouwens zo uit:

"Ik laat hem hier achter voor het geval hij nuttig kan zijn in de toekomst", klinkt het nog. Maar het lijkt er intussen op dat dat niet echt het geval is, zo liet de leider van de reddingsmissie uitschijnen: "Hoewel zijn technologie goed en gesofisticeerd is, is ze niet erg praktisch voor de reddingsmissie."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen