Gevangenen in Gent weigerden tijdlang terug naar cel te gaan na wandeling

In de Gentse gevangenis Nieuwe Wandeling weigerden zo'n veertig gedetineerden een tijdlang om na de wandeling weer naar hun cel te gaan. Dat zegt de Gentse lokale politie. Zij werden deze middag opgeroepen en gingen met zo'n vijftig agenten ter plaatse.  

Na de wandeling bleven de gevangenen buiten staan. Volgens de Gentse politie, die door de cipierstaking de taken overneemt, ging het om zo'n veertig gedetineerden. De directeur zou de gevangenen nog hebben toegesproken, maar dat heeft niet geholpen. Toen de politie ter plaatse kwam, gingen de gedetineerden terug naar binnen. Dat verliep rustig, zonder incidenten of gewonden. 

"Ze zijn niet tevreden over de langdurige staking van de cipiers," zegt Matto Langeraert van de Gentse lokale politie. Die staking in de gevangenissen duurt intussen al exact drie weken. De cipiers staken tegen de plannen van de regering om een minimale dientsverlening in te voeren. Mogelijk bereiken ze daarover vandaag een akkoord. 

Ook in Antwerpen bleven gevangenen buiten staan

In de gevangenis van Antwerpen zijn vorige week ook 37 gedetineerden na de wandeling buiten blijven staan. Daar werd iedereen uiteindelijk in een rustige sfeer opnieuw naar de cel gebracht. 

Meest gelezen