"Laat Braziliaanse sportjournalisten gewoon met rust"

Braziliaanse vrouwelijke sportjournalisten hebben zich verenigd om het wangedrag van mannelijke fans aan te kaarten. Na minstens vier incidenten tijdens het WK voetbal vragen ze om hen tijdens hun werk gewoon met rust te laten.

Voor de wedstrijd Japan-Senegal probeerde een man de Braziliaanse sportjournalist Julia Guimãraes voor de camera op de wang te kussen. Een andere fan schold sportjournalist Ahtziri Cárdenas uit voor hoer en greep haar vervolgens in het kruis. Nog minstens twee andere soortgelijke incidenten werden tijdens het WK voetbal op camera vastgelegd. De Braziliaanse vrouwen zijn het beu om te zwijgen en willen fans eens en voor altijd duidelijk maken dat zulk wangedrag niet door de beugel kan.

#LaatHaarWerken

Het is niet de eerste keer dat de Braziliaanse sportjournalisten van zich afbijten. In maart plaatsten ze een video online met de titel #DeixaElaTrabalhar, of #LaatHaarWerken in het Portugees. In de video getuigen verschillende vrouwen van seksueel wangedrag door fans tijdens hun werk. Ook werkten ze samen met politie en justitie om ervoor te zorgen dat de wetten tegen zulk gedrag in stadions worden nageleefd. Het mondiale voetbalfeest in Rusland brengt de beweging nu opnieuw onder de aandacht.

Julia Guimãraes, die het wereldnieuws haalde nadat ze een mannelijke fan ter plekke op zijn plaats zette, noemt het gedrag op Twitter "droef" en "beschamend". Aline Nastari, een van de journalisten uit de oorspronkelijke video, vertelt dat de Braziliaanse vrouwen zich niet langer alleen voelen en daarom openlijk van zich durven afbijten: "We maken de incidenten publiek en we voelen dat we samen moeten werken. #DeixaElaTrabalhar staat symbool voor het moment dat we allemaal samen staan. We zijn verenigd."

De #DeixaElaTrabalhar-beweging volgt uit de reacties die de #MeToo-movement losmaakte bij vrouwen over de hele wereld. De Braziliaanse sportjournalisten hopen dat mannelijke fans hen tijdens hun werk gewoon met rust laten en dat seksisme in het voetbal, net als racisme, steviger wordt aangepakt.