Minister Weyts wil meer pendelaars op de fiets

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakt 2,2 miljoen euro vrij om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. Het geld moet dienen om extra bedrijfsfietsen aan te kopen en  fietsvergoedingen te verhogen. 

De 2,2 miljoen euro komt uit het Pendelfonds. Het fonds is er voor werkgevers die initiatieven willen nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. In het verleden steunde het Pendelfonds bijvoorbeeld de aanleg van een carpoolparking of de aankoop van elektrische scooters. Nu gaat het geld volledig naar initiatieven die het woon-werkverkeer met de fiets stimuleren.  

Zo zullen werkgevers op het Pendelfonds een beroep kunnen doen om (elektrische) fietsen, plooifietsen en speed pedelecs aan te kopen of te leasen. Ze kunnen met het geld ook fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen installeren. 

Het geld zal ook worden gebruikt om de fietsvergoeding te verhogen. Vandaag bedraagt die 0,23 euro per kilometer (bedrag dat vrijgesteld is van belasting en RSZ). De Vlaamse regering zal in de toekomst de helft van het bedrag dat de werkgevers bijpassen, vergoeden. 

"Ik doe een oproep aan alle werkgevers: maak gebruik van dit aanbod", zegt minister Weyts. "Veel bedrijven moedigen hun werknemers nu al aan om de fiets te gebruiken, maar ik wil alle grote en kleine ondernemingen aan boord. Ik ben dan ook zeer blij dat Unizo en Voka de oproep steunen." 

Meest gelezen