©Youngtae/Leemage

Pas ontdekt: mogelijk oudste fragment van Homeros' Odyssee op Griekse bodem

In de Griekse stad Olympia, de wieg van de Olympische Spelen, hebben archeologen een kleitablet gevonden met enkele verzen uit de Odyssee, het wereldberoemde epos van Homeros. Mogelijk gaat het om het oudste fragment dat in Griekenland werd gevonden van de antieke dichter. 

In de vindplaats Olympia, in de Peloponnesos, heeft een team van Griekse en Duitse archeologen een kleitablet opgegraven met daarop 13 verzen van Homeros.

Het zijn verzen uit de Odyssee, het wereldberoemde verhaal over de vindingrijke Griekse held die na de Trojaanse oorlog tien jaar rondzwerft voor hij eindelijk thuiskomt. De gevonden verzen komen uit de veertiende zang: Odysseus is net op zijn eiland Ithaca beland en richt zich tot zijn oude vriend Eumaeus.  

Het geschreven kleitablet zou stammen uit de Romeinse tijd, wellicht van vóór de derde eeuw. Als deze tijdsbepaling wordt bevestigd, dan zou het kunnen gaan om het oudste geschreven fragment van Homeros' oeuvre dat gevonden werd op Griekse bodem. Eerder zijn er al oudere fragmenten gevonden buiten Griekenland.

De Odyssee en de Ilias, het andere heldendicht dat aan de dichter Homeros wordt toegeschreven, zijn vermoedelijk rond 800 voor Christus opgeschreven. Beide verhalen zijn het resultaat van een lange, mondelinge overlevering.