Nicolas Maeterlinck

Muyters geeft negatief advies over brugpensioen Carrefour

Vlaams minister van Werk Muyters (N-VA) geeft een negatief advies over het plan van supermarktketen Carrefour om 600 werknemers vanaf 56 jaar op SWT, het vroegere brugpensioen, te sturen. Federaal minister van Werk Peeters (CD&V) moet nu de knoop doorhakken.

Begin dit jaar maakte Carrefour bekend dat het 1233 banen zou schrappen. Na sociaal overleg werd dat aantal herleid tot 950. Wie eind januari 56 jaar was, kon op SWT, het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag zoals het brugpensioen nu officieel heet.

Maar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters vindt het niet verantwoord om mensen op 56 jaar op SWT te sturen. Ze zijn dan namelijk niet verplicht om actief naar werk te zoeken, terwijl er een krapte is op de arbeidsmarkt. 

SWT op 56 jaar kan voor een bedrijf in herstructurering, zoals Carrefour, maar dan moet het plan groen licht krijgen van de federale minister van Werk Peeters, en dat na een advies van de Vlaamse minister van Werk Muyters.  Het advies van Muyters is niet bindend. Federaal minister van Werk Peeters moet nu de definitieve beslissing nemen.

Over het luik outplacement, de begeleiding die Carrefour moet aanbieden om ontslagen werknemers aan een nieuwe job te helpen, geeft Muyters een positief advies. Dat advies is wel bindend.