Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx krijgt prestigieuze vredesprijs

VRT-journalist Rudi Vranckx ontvangt de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 voor zijn jarenlange inzet als journalist in de frontlinie. 

In een persbericht licht de Carnegie Stichting zijn keuze toe. Vranckx  krijgt de onderscheiding "voor zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden met buitengewone moed en toewijding, waarmee hij de persoonlijke verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van conflict dichter bij de wereld brengt en strijdt voor rechtvaardigheid. Naast zijn werk als journalist heeft Vranckx exceptionele betrokkenheid laten zien met het transport van muziekinstrumenten naar een door IS verwoeste muziekschool in de Iraakse stad Mosul en het ophalen van geld voor muzieklessen aan jonge vluchtelingen in België."

Carnegie Wateler Vredesprijs

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede. De onderscheiding ontleent zijn naam aan de Nederlandse bankier Johan Wateler die ruim 100 jaar geleden, te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, besloot vrijwel zijn gehele kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een Vredesprijs. In 1931 werd de prijs voor het eerst toegekend. In 1958 ging de prijs naar UNICEF. Manfred Lachs, hoofdrechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ontving de prijs in 1977. In de jaren daarna werd de prijs uitgereikt aan VN-diplomaat Lakhdar Brahimi (2014), Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (2001) en War Child (2012).

Volgens Rudi Vranckx zelf is de prijs een bevestiging dat ook positieve verhalen uit conflictgebieden belangrijk zijn. "We willen niet enkel waanzin en ellende schetsen, maar ook momenten van hoop," vertelt de journalist. "We willen Jan met de pet aan het woord laten en ontdekken hoe hij lijdt én zich inzet. Want volgens mij komt vrede niet voort uit grote conferenties en tweets van wereldleiders, maar uit het weefsel van de samenleving. Daar wordt IS geboren en ook verslagen."

Vrede komt niet voort uit grote conferenties en tweets van wereldleiders, maar uit het weefsel van de samenleving. Daar wordt IS geboren en ook verslagen.

Historicus aan het front

Rudi Vranckx is historicus (licentiaat hedendaagse tijd KULeuven). Na zijn studie werkte hij mee aan onderzoeksprojecten voor het Centrum voor Vredesonderzoek, afdeling internationale poltiek aan de KULeuven. Sinds 1988 werkt hij als journalist bij de openbare omroep. Al een kwarteeuw volgt hij oorlogen en conflicten voor de publieke omroep. Hij maakt ook eigen documentairereeksen voor Canvas: Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, Kleine Helden en IS in het Vizier. Rudi Vranckx is ook auteur van een tiental boeken en graphic novels. Volg het werk van de redactie van Vranckx op Facebook, Instagram of Twitter.

Meest gelezen