David rozing

Onze lonen stegen het voorbije jaar zo'n 4 procent, de sterkste stijging in de voorbije 5 jaar

De salarissen in ons land zijn het voorbije jaar met gemiddeld bijna 4 procent gestegen, de sterkste stijging in de laatste 5 jaar.  Volgens hr-consultancybedrijf Hudson, die de studie maakte, moeten werkgevers de lonen optrekken door de krapte op de arbeidsmarkt.

Hudson lichtte de lonen door van bijna 190.000 werknemers in ruim 750 bedrijven. De gemiddelde loonstijging van 3,9 procent bestaat voor een groot deel uit de automatische indexering - gemiddeld 2,2 procent - maar daarbovenop kenden werkgevers nog eens 1,7 procent loonsverhoging toe. Volgens Hudson is dat een gevolg van de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt. "De combinatie van die 2 factoren versterkt de war for talent", zegt Wouter Beuckels van Hudson. "Bedrijven moet lonen optrekken om talent te behouden of om nieuw talent aan te trekken."

In de periode 2016-2017 waren de lonen met 2 procent gestegen. Voordien lagen de loonsverhogingen enkele jaren lager omwille van het beleid van loonmatiging.

Meer flexibele verloning

Hudson stelt ook vast dat steeds meer bedrijven gebruik maken van flexibele verloning. Werknemers kunnen dan een deel van hun salarispakket zelf samenstellen (bijvoorbeeld een dertiende maand inruilen voor extra vakantiedagen, een smartphone of een latop). "Eén op de vijf bedrijven heeft één of andere vorm van flexibele verloning. En nog eens één op de drie heeft de intentie om dergelijk plan in te voeren," zegt Beuckels. "Dit is echt een trend".