AFP or licensors

Spaans hooggerechtshof schorst Puigdemont als parlementslid

Het Spaanse hooggerechtshof heeft de ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont en vijf andere separatisten geschorst als parlementslid. Naast de naar het buitenland gevluchte Puigdemont gaat het om de opgesloten viceregeringsleider Oriol Junqueras en vier andere politici uit de opstandige regio, die sinds de herfst in voorlopige hechtenis zitten. 

Het parlement in Barcelona heeft wel de mogelijkheid om de zes politici te vervangen door andere afgevaardigden die niet zijn aangeklaagd.

Met deze beslissing is het onderzoek van rechter Pablo Llarena naar het verboden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en het daarop volgende onafhankelijkheidsbesluit afgerond, schrijft de krant El País. De separatisten kunnen nu vanaf eind 2018 of begin 2019 voor de rechtbank worden gedaagd.

Carles Puigdemont is nog steeds in Duitsland, waar hij wacht op een beslissing over zijn uitlevering aan Spanje. Verschillende van zijn medestanders zijn eveneens in ballingschap gegaan, anderen zitten in een Spaanse gevangenis.