Video player inladen ...

Taiwan zet zich schrap voor de komst van de orkaan Maria

De overheid van Taiwan waarschuwt voor overstromingen en aardverschuivingen. Het publieke leven op het eiland is zo goed als stilgevallen en de meeste luchtvaartverbindingen zijn stilgelegd. De orkaan zal vannacht of morgenochtend de noordoostkust van Taiwan bereiken.

China Airlines en Eva Airways, de twee belangrijkste maatschappijen van Taiwan, hebben hun meeste vluchten geannuleerd en dat doen ook buitenlandse rivalen zoals Cathay Pacific uit Hongkong.

De orkaan Maria raast met winden tot 209 kilometer per uur in de richting van het noorden van het hoofdeiland van Taiwan. Was die aanvankelijk ingeschaald als "super typhoon", dan is de storm inmiddels afgezwakt tot een orkaan van categorie 3. Op de noordoostkust zijn scholen, bedrijven en kantoren gesloten en een aantal mensen zijn uit lager gelegen gebieden geëvacueerd. Het leger heeft extra manschappen naar de regio gestuurd om hulp te bieden indien nodig.

Taiwan wordt wel vaker getroffen door orkanen of "typhoons" in de zomer. In 2009 vielen er meer dan 700 doden bij de doortocht van de orkaan Morakot. De meeste mensen werden toen bedolven onder aardverschuivingen. Taiwan bestaat uit lager gelegen kustgebieden en een bergachtig binnenland.

De orkaan Maria zou vannacht ook tot problemen kunnen leiden in de zuidelijke Japanse archipel rond Okinawa. Na de doortocht over Taiwan zet de orkaan wellicht koers naar de oostelijke Chinese provincie Fujian. Tegen die tijd zou de storm weliswaar afgezwakt zijn tot categorie 1.

Video player inladen ...