AFP or licensors

Thaise voetballertjes zullen WK-finale in het ziekenhuis zien, waar hun toestand nauwlettend in het oog wordt gehouden 

Het hachelijke grotavontuur van de Thaise jongens mag dan goed afgelopen zijn, ze worden de komende dagen en weken nog nauwlettend in het oog gehouden. De jongens en hun coach worden nog zeker een week in het ziekenhuis gehouden. Daar zullen ze dus nog altijd zijn komende zondag, wanneer in Moskou de finale van het WK voetbal wordt gespeeld.

Nog voor de reddingsoperatie in de Tham Luang-grot afgelopen weekend van start ging, was er een uitnodiging gekomen van de wereldvoetbalbond Fifa. Als de jongens levend en wel uit de grot zouden worden gehaald, mochten ze in het stadion in Moskou de finale bijwonen van het WK voetbal.    

Een mooie invitatie, maar al te optimistisch. Komende zondag, wanneer de finale wordt gespeeld, zullen de jongens nog in het ziekenhuis van Chiang Rai verblijven. "Maar het is wel waarschijnlijk dat ze de wedstrijd op televisie zullen volgen", verklaarde een hoge ambtenaar van het Thaise ministerie van Volksgezondheid.  

Ze zullen de WK-finale waarschijnlijk wel op televisie volgen

Alle jongens en hun coach verblijven in een afgeschermde afdeling van het ziekenhuis, waar hun gezondheidstoestand grondig wordt opgevolgd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen ze nog minstens een week in het ziekenhuis blijven.

De jongens die vandaag als laatsten uit de grot zijn gehaald, zijn er het slechtst aan toe. Zij werden eerst behandeld in een veldhospitaal, voor ze naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Eén van de vier zou de jongste van de groep zijn, een jongen van 11 jaar.

Nog enkele dagen in quarantaine

De acht jongens die gisteren en eergisteren werden bevrijd, maken het intussen naar omstandigheden goed. Twee van hen zouden in de vochtige grot wel een longontsteking hebben opgelopen. De artsen kijken ook uit voor de ziekte histoplasmose, veroorzaakt door een schimmel, die ademhalingsproblemen kan geven.

Ze blijven hoe dan ook altert en behoedzaam. "We hebben weinig duidelijkheid over welke infecties de jongens kunnen hebben opgelopen, want een situatie als deze hebben we nog nooit meegemaakt", zeggen ze op het ministerie van Volksgezondheid.

Zonnebrillen

De jongens worden nog enige tijd in quarantaine gehouden. Niet alleen uit vrees dat ze anderen zouden besmetten, ook om te voorkomen dat ze zelf, verzwakt als ze zijn, infecties zouden oplopen. De vier jongens die als eersten uit de grot werden gehaald, hebben hun familie wel al van achter glas mogen zien. Over een tweetal dagen zullen de ouders bij hun kinderen worden toegelaten, weliswaar in steriele kledij, en op twee meter afstand.

AFP or licensors

Omdat ze zolang in het duister hebben verbleven, dragen de jongens nu ook zonnebrillen, zodat hun ogen geleidelijk weer aan licht kunnen wennen. 

Boterhammen met choco

Ook voedselinname moeten ze langzaam weer opbouwen. De kinderen die het eerst werden bevrijd, kunnen alweer vrij normaal eten, maar aan traditionele Thaise pikante gerechten mogen ze zich nog niet wagen. De acht jongens die gisteren en eergisteren uit de grot werden gehaald, werden vandaag getrakteerd op boterhammen met choco, waar ze zelf om hadden gevraagd. 

"De jongens zijn voetballers, ze hebben een goed immuunsysteem", klinkt het bij Volksgezondheid. "Ze zijn goedgehumeurd, ze lachen veel". Toch zal ook hun mentale toestand een aandachtspunt blijven. De jongens worden in het ziekenhuis al begeleid door een psychiater.