Videospeler inladen...

Tusk tot Trump: "Waardeer je bondgenoten, want zo veel heb je er niet"

Aan de vooravond van de NAVO-top in Brussel heeft voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk stevig uitgehaald naar Donald Trump. De Amerikaanse president had de voorbije dagen nog kritiek geuit op de Europese NAVO-lidstaten die te weinig investeren in defensie. Maar "solidariteit is belangrijker dan geld", repliceerde Tusk.

Vanavond wordt de Amerikaanse president Donald Trump in Brussel verwacht, maar nog voor zijn vertrek leverde hij via Twitter opnieuw kritiek op de Europese NAVO-lidstaten. "De VS spendeert een veelvoud van om het even welk ander land om hen te beschermen. Niet eerlijk voor de Amerikaanse belastingbetaler", klinkt het. 

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk diende Trump van repliek, ook al op Twitter. "De VS hebben geen betere bondgenoot dan de EU, en zullen er ook geen betere krijgen", klinkt zijn antwoord. "De EU besteedt meer aan defensie dan Rusland, en evenveel als China”,  zei hij. "Ik hoop dat je er niet aan twijfelt dat dat een investering is in onze veiligheid, iets wat niet met zekerheid kan worden gezegd over de Russische en Chinese uitgaven." 

"Waardeer je bondgenoten, want zo veel heb je er al bij al niet", richtte Tusk zich onomwonden tot Trump. 

Hij bracht de Amerikaanse president in herinnering dat de EU de VS als eerste hebben bijgestaan na de terreuraanvallen van 11 september 2001. "De Europese soldaten hebben daarna in Afghanistan schouder aan schouder gevochten met de Amerikaanse."

Stoltenberg: "Defensie-uitgaven niet opvoeren om VS te plezieren"

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft gereageerd op de kritiek van de Amerikaanse president. "De Europese landen en Canada moeten hun defensie-uitgaven niet opvoeren om de VS te plezieren, ze moeten dat doen omdat het in hun eigen veiligheidsbelang is, zei hij tijdens een persconferentie in het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel. 

Stoltenberg beklemtoonde dat alle NAVO-lidstaten hun defensiebudget in reële termen hebben opgetrokken. "Decennialang werd er voor miljarden bespaard op Defensie. Die trend is gekeerd. Nu wordt er voor miljarden geïnvesteerd. Er zijn acht landen die minstens 2 procent van hun bbp uitgeven aan Defensie. In 2014 waren dat er nog maar drie."

Maar Stoltenberg benadrukte ook dat hij de Amerikaanse president niet wil terechtwijzen. "Ik dank president Trump voor zijn leiderschap op het vlak van defensie-uitgaven", sprak hij diplomatisch. "Het heeft een duidelijk effect gehad."

Stoltenberg ziet in de discussie over de verdeling van de lasten geen bedreiging voor de eenheid binnen de NAVO. Ondanks de meningsverschillen zal de NAVO "de hoeksteen van de trans-Atlantische veiligheid blijven", zo klonk het. "Er is niets verkeerds met meningsverschillen. Doorheen de NAVO-geschiedenis zijn die er altijd al geweest, en we zijn er altijd uit geraakt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen