imago/Xinhua

Weduwe van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo is in Duitsland aangekomen

Liu Xia, de weduwe van de overleden Chinese dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, heeft China mogen verlaten en is intussen in Berlijn aangekomen. Duitsland had haar asiel aangeboden. De vrijlating van Liu Xia zou het gevolg zijn van druk door de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De 57-jarige weduwe van dissident Liu Xiaobo is om elf uur plaatselijke tijd in Peking op een vlucht gestapt van Finnair, richting Helsinki. Dat hebben vrienden bevestigd. Vanuit Helsinki is ze daarna naar Berlijn gevlogen en daar is ze in de late namiddag aangekomen.

Liu Xia is een dichteres. Haar man Liu Xiaobo liet zich opmerken door pamfletten waarin hij opkwam voor politieke en economische liberalisering in China. Liu  kreeg daarvoor een celstraf van 11 jaar voor subversief gedrag. Tegen Liu Xia is nooit een aanklacht ingediend. Maar ze kreeg huisarrest in 2010, nadat haar man de Nobelprijs voor de Vrede had gekregen. 

Dissident Liu Xiaobo overleed op 13 juli vorig jaar aan leverkanker, kort nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten.  Westerse landen, mensenrechtenorganisaties en schrijvers proberen al lang om de weduwe vrij te krijgen.  Want ook na de dood van haar man, moest ze thuis blijven, zonder internet. Ze mocht alleen af en toe telefoneren met haar vrienden.

In mei doken onrustwekkende berichten op over haar mentale toestand.  De Duitse bondskanselier Angela Merkel had herhaaldelijk aangedrongen op haar vrijlating en gezegd dat Liu welkom was in Duitsland. Haar vertrek naar Duitsland komt een dag nadat Merkel de Chinese premier Li Keqiang op bezoek kreeg. Mogelijk heeft Merkel daar een doorbraak kunnen forceren.

Chinese regime zat verveeld met Liu Xia

Liu Xia is dichteres, maar is vooral bekend als echtgenote van de overleden dissident Liu Xiaobo. Ze bleef voor westerse media een symbool van het verzet tegen het communistische regime in China, ook na de dood van haar echtgenoot. Beiden hadden een erg nauwe band.

Liu Xiaobo zat herhaaldelijk in de gevangenis wegens kritiek op het regime. In 2008 stelde hij samen met 300 academici, schrijvers, rechters en ook leden van de communistische partij Charta 08 op -geïnspireerd op Charta 77 in het voormalige Tsjechoslowakije- waarin opgeroepen werd om China een democratische grondwet te geven die vrijheid van het individu en respect voor de mensenrechten moest verzekeren.

Liu werd daarop tot elf jaar opsluiting veroordeeld en mocht zijn vrouw slechts een uur per maand zien. In 2010 kreeg Liu Xiaobo tot grote woede van  het regime in Peking de Nobelprijs voor de Vrede. Vorig jaar werd hij dan ziek vrijgelaten en stierf kort daarop. Zijn vrouw Liu Xia bleef intussen onder huisarrest en mocht niet met de pers spreken. Zij is nu vrijgelaten.

Meest gelezen