Videospeler inladen...

Wie is Brett Kavanaugh, de conservatieve kandidaat-opperrechter van president Trump?

Een rechter met een sterk conservatieve stempel, die de balans in het Amerikaanse Hooggerechtshof wel eens stevig zou kunnen doen overhellen naar het conservatieve kamp. Dat schrijft de New York Times over Brett Kavanaugh, de kandidaat van de Amerikaanse president Donald Trump voor een zitje in het Supreme Court. Een portret.

Brett Kavanaugh, geboren in 1965 in Washinton DC en opgegroeid in de staat Maryland, heeft al een lange staat van dienst. Momenteel is hij rechter in het invloedrijke US Court of Appeals for the District of Colombia Circuit, zeg maar het federale hof van beroep, na het Supreme Court zowat het belangrijkste gerechtshof van het land.

Hij behaalde zijn diploma aan Yale en werkte bij een advocatenkantoor alvorens hij bij het United States Office of the Independent Counsel belandde. Daar werd hij begeleid door Kenneth Starr, die bekendheid zou verwerven als de openbare aanklager in de Lewinsky-affaire. Kavanaugh werkte mee aan het zogenoemde Starr Report, waarmee Starr de justitiële en grondwettelijke aspecten van de affaire tussen Democratisch president Bill Clinton en Monica Lewinsky oplijstte.

Vervolgens werd Kavanaugh griffier bij het Hooggerechtshof, waar hij onder meer werkte voor opperrechter Anhony Kennedy, de man die hij nu zou gaan vervangen. In 2000 werkte hij mee aan de presidentiële campagne van George W. Bush, onder meer bij het hertellen van de stemmen in Florida.

Na Bush' inauguratie werd hij juridisch adviseur, nadien secretaris-generaal van de presidentiële staf. En er is nog een link met George W. Bush: Kavanughs echtgenote werd diens persoonlijke secretaresse.

Een sterk conservatieve stempel

In 2003 nomineerde George W. Bush Kavanaugh als rechter voor het US Court of Appeals in Washington DC, het federale hof van beroep dus. Zijn aanstelling sleepte maar liefst drie jaar aan, na conflicten tussen Democraten en Republikeinen over de vermeende partijdigheid van Kavanaugh. Pas in 2006 werd zijn aanstelling als rechter bevestigd.

De New York Times bekeek de vonnissen die Kavanaugh in zijn 12 jaar als rechter bij het federaal hof van beroep geveld heeft en klasseert hem op basis daarvan als een rechter met een sterk conservatieve stempel. Een overweging die niet licht doorgewogen zal hebben in de keuze van president Donald Trump.

Enkele jaren geleden argumenteerde Kavanaugh ook dat presidenten gevrijwaard moeten blijven van burgerlijke en criminele rechtszaken en vragen van openbare aanklagers terwijl ze in functie zijn. Volgens Amerikaanse media allicht ook niet oninteressant voor Trump, in het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging bij de presidentscampagne van Trump.

De voordracht van Kavanaugh moet nu nog bekrachtigd worden door de Senaat. Daar hebben de Republikeinen een zeer nipte meerderheid van 51 op de 100 zetels. Het belooft dus nog spannend te worden.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen