Zorgt een antiek beeld voor rel met Turkije op NAVO-top?

Turkije beweert dat het Jubelparkmuseum in Brussel een antiek beeld onrechtmatig in zijn bezit heeft. Het museum is echter de locatie voor het diner van de NAVO-wereldleiders met Turks president Erdogan. Een mogelijke oorzaak voor een politieke rel, zo meent de Franstalige krant L’Echo.

Een beeld van Tyche, de Griekse godin van het geluk, met bijhorende hoorn des overvloeds kijkt plechtig uit over de Apameazaal van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. De museumzaal biedt - na sluitingstijd - plaats aan een 300-tal personen voor stijlvolle recepties en diners, een op het eerste gezicht ideale plek voor een diner onder NAVO-wereldleiders. Ware het niet dat een standbeeld in de zaal onderwerp is van een controverse tussen Turkije en België, en Turks president Recep Tayyip Erdogan aanwezig zal zijn op het diner.

De zucht naar Turkse glorie

Turkije beweert al jaren dat de Belgische staat het beeld illegaal in zijn bezit heeft, zo schrijft L'Echo. Archeologen vonden het beeldhouwwerk oorspronkelijk in Perge, een oude Turkse stad nabij Antalya, waarna het beeld op onwettelijke wijze in België zou zijn beland. President Erdogan beschuldigt onder andere het Louvre in Parijs van een soortgelijke diefstal. Met zulke beweringen probeert hij oude kunst opnieuw naar Turkije te halen, om zo de grootsheid van de Turkse geschiedenis te tonen.

Het Museum Kunst & Geschiedenis is echter overtuigd dat ze rechtmatig eigenaar is van het beeldhouwwerk, dat bevestigt de directie aan VRT NWS. Ook het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) wijst de beschuldigingen van de Turkse president af: “Er bestaat geen enkel bewijs, noch van diefstal, noch van de oorsprong van het standbeeld dat werd aangekocht door het Jubelparkmuseum in 1958. Zulk bewijs moet eerst maar worden geleverd.” 

Beter voorkomen dan genezen

Toch doet volgens de krant L’Echo de directie van het Museum Kunst & Geschiedenis haar best om controverse te voorkomen. De organisatoren besloten het diner niet te laten doorgaan in de Apameazaal en zo een ontmoeting tussen Erdogan en het gecontesteerde standbeeld te vermijden. De Turkse ambassade belooft eveneens het heikele punt niet op te werpen tijdens de belangrijke NAVO-top van deze week.  

Meest gelezen