Europol lanceert eigen stickeralbum van meest gezochte criminelen

Europol lanceert een soort online stickerboek voor zware criminelen. Het stickeralbum doet wat denken aan de bekende albums met voetbalstickers en wordt dus niet toevallig tijdens het WK voetbal gelanceerd. De komende dagen worden via sociale media codes verspreid waarmee u verschillende gezochte criminelen kunt verzamelen.

Vanaf morgenochtend 8 uur lanceert de Europese politiedienst Europol en de nationale politiediensten verschillende codes via sociale media. "Die codes heb je nodig om criminelen zichtbaar te maken en je album te vervolledigen", legt Tine Holvoet van Europol uit aan VRT NWS. "Per code die je ingeeft kun je kaartjes omdraaien."

Europol lanceert elke zomer een campagne om het publiek attent te maken op de "most wanted list", een lijst met vijftig voortvluchtige criminelen. Bedoeling is om mensen naar de website van Europe's most wanted list te lokken, want "hoe meer mensen de gezichten kennen, hoe groter de kans om criminelen achter de tralies te krijgen".

En dat werkt ook effectief legt Holvoet uit. "Dankzij de vorige campagnes zijn op die manier 6 zware criminelen kunnen gearresteerd worden", zegt ze. "Het is de bedoeilng dat mensen zo vertrouwd mogelijk worden met de gezichten van de gezochte criminelen."