Leinster House in Dublin, de zetel van de Senaat van Ierland.

Ierse Senaat stemt voor verbod op import uit Israëlische nederzettingen

In Ierland heeft de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import uit kolonies wereldwijd verbiedt, waaronder ook de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. Israël reageert kwaad.

Met 25 stemmen voor en 20 tegen heeft de Senaat in Ierland gisteren een opvallend wetsvoorstel goedgekeurd: import van goederen en diensten uit kolonies wereldwijd wordt verboden. Dat geldt ook voor goederen en diensten uit de Israëlische nederzettingen of kolonies in Palestijnse gebieden.

De tekst was op tafel gelegd door de onafhankelijke senator Frances Black. Ze kreeg de steun van alle partijen, behalve van Fine Gael, dat aan de macht is. Een parlementaire commissie moet het voorstel nu onder de loep nemen, waarna het eventueel aan de volksvertegenwoordigers in het Lagerhuis wordt voorgelegd.

Als het voorstel wet wordt, is Ierland het eerste land uit de Europese Unie dat import uit kolonies verbiedt. De Ierse regering is fel tegen het idee gekant. Volgens haar is het in strijd met de Europese regels, omdat het een handelsbarrière in de eengemaakte markt optrekt. Ze meent dat het bovendien de invloed van Ierland in het Midden-Oosten zou verkleinen.

"Gevaarlijk" versus "historisch"

Israël heeft de stemming in de Senaat van Ierland meteen streng veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet het voorstel als steun aan "een populistisch, gevaarlijk en extremistisch initiatief" om Israël te boycotten. Het overweegt "een antwoord in overeenstemming met de ontwikkelingen die uit de wetgeving voortvloeien" en heeft alvast de Ierse ambassadeur op het matje geroepen.

De hoge Palestijnse vertegenwoordiger Saëb Erekat noemt de stemming dan weer "historisch" en "een moedig gebaar". "Het is een duidelijke boodschap voor de internationale gemeenschap en vooral voor de rest van de Europese Unie: het volstaat niet over een tweestatenoplossing te praten zonder concrete maatregelen."

Op Twitter noemt senator Black de stemming "een eerste stap, maar een belangrijke". "Vandaag zeggen we het duidelijk: Ierland zal internationale humanitaire wetgeving, gerechtigheid en mensenrechten altijd steunen."